Hrvatski radio

Radio Pula

Prvi tjedan obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike

26.02.2021.

15:25

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Labin/ustupljena fotografija

Foto: Grad Labin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Kroz nekoliko dana kreće 37-dnevno obilježavanje 2. ožujka, dana kada su 1921. godine radnici labinskih ugljenokopa krenuli u štrajk i pobunu protiv tadašnje uprave rudnika, što će izrasti u prvi organizirani antifašistički ustanak u svijetu, kasnije nazvan "Labinska republika".

Povodom obilježavanja 100. obljetnice povijesnog događaja, Grad Labin je u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama postavio niz audiovizualnih instalacija na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada.

Ove subote 27.02. u večernjim satima aktivirat će se većina instalacija, koje će biti postavljene sve do 8. travnja, odnosno kroz cijelo razdoblje 37-dnevnog obilježavanja jubileja.  Građani će točno u 19 sati moći prisustvovati 10-minutnom audiovizualnom show-u na lokaciji spomenika Rudaru-borcu u parku pored labinskog autobusnog kolodvora. Kroz ugodnu večernju šetnju zastavama i prigodnim plakatima okićenim gradom, moći će razgledati i druge svjetleće i interaktivne atrakcije postavljene za ovu priliku, poput impresivnog dimnjaka bivše toplane ili velikog 17-metarskog LED ekrana postavljenog na vrh nekadašnje upravne zgrade IUR-a na početku Rudarske ulice. 

U ponedjeljak 1. ožujka na prvom programu Hrvatske radio televizije u 20:10 sati biti će premijerno prikazan dokumentarni film "Labinska republika: stvarnost iza legende". Gotovo svi mladi kreativci koji stoje iza tog ostvarenja stanovnici Labinštine, od kojih su većina izravni potomci rudara. Film je realiziran u produkciji labinske kreativne tvrtke Level 52.

Dan kada je daleke i slavne 1921. godine započeo bunt rudara protiv tada još neslužbene fašističke vlasti, 2. ožujka, službeni je početak 37-dnevnog obilježavanja velikog i za Labin i općine Labinštine značajnog jubileja. Upravo na samu obljetnicu, u poslijepodnevnim satima održat će se komemoracija i polaganje vijenaca na Krvovoj placi, lokaciji koja je simbol povijesnog ustanka, a koja je za tu priliku dobila potpuno novu vizuru. U 17:30 sati labinsko će Gradsko vijeće održati svečanu sjednicu u maloj dvorani Sportskog centra "Franko Mileta", u prisustvu visokog pokrovitelja ove manifestacije, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Po završetku sjednice, na Pjacalu slijedi jedan od vrhunaca obilježavanja jubileja - svečano paljenje trajne rasvjete obnovljenog labinskog "šohta", rudarskog tornja i simbola industrijske baštine i "kovarske" prošlosti Labina, uz nastup udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i scenski performance "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu" u izvođenju Istra Inspirita.

Zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti velikih okupljanja, obilježavanje ove obljetnice prožeto je drugačijim programima, gdje se mahom ističu brojne tehničke inovacije. Tako će od 2. ožujka, na već spomenutoj Krvovoj placi, posjetitelji moći uz pomoć mobilne aplikacije zaviriti u "proširenu stvarnost" i putem ekrana svojih mobilnih telefona ili tableta, otvoriti "prozor u prošlost" i virtualno razgledati repliku povijesnog drvenog "šohta" na Vinežu iz 1921. godine. Aplikacija je besplatna i ostat će trajno dostupna Labinjanima i njihovim gostima, a aktivirat će se moći na samoj lokaciji.

Od petka 5. ožujka, u labinskoj starogradskoj jezgri biti će postavljene tri izložbe. Narodni muzej Labin u svom će prostoru "oživjeti" virtualnu izložbu tematskih plakata i novinskih isječaka koji referiraju na Labinsku republiku, a koja je bila virtualno postavljena povodom ovogodišnje Noći muzeja. Preko puta muzeja, u labinskoj Gradskoj galeriji biti će izložen fundus radova na temu rudarstva i  Labinske republike, djela brojnih istaknutih likovnih umjetnika porijeklom s Labinštine ili životom i stvaralaštvom vezanih uz taj kraj. Bogatom opusu pridružit će se i novonastali radovi mlađe generacije labinskih likovnjaka, a sva su djela nastala na platnima istog formata - simbolično 100x100cm, za stotu obljetnicu povijesnog ustanka. Treću izložbu tog dana, u prostorima "Circola", također u labinskom starom gradu, otvorit će u 18 sati umjetnička organizacija "Labin Art Express", a radi se o kulturno – umjetničkoj manifestaciji “Rudnici kulture” (L.A.E. XXI), izložba u sklopu istoimenog projekta, na kojoj će biti izloženi radovi 9 međunarodnih suvremenih umjetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.