Hrvatski radio

Radio Pula

Prvi uzgoj romba u Hrvatskoj

26.01.2015.

14:54

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se u marikulturi godišnje uzgoji oko 10 tisuća tona bijele ribe, većinom orada, brancina i zubatca. No, tvrka Cromaris u svojem je uzgajalištu u Budavi eksperimentalno pokrenula proizvodnju romba. I to prva nakon Španjolaca.

Romb se u Budavi trenutačno uzgaja u desetak kaveza. U moru su dvije generacije, ona prva s čijim se uzgojem krenulo prije godinu dana i romb star tri mjeseca. Silvija Križanac, tehnologinja u uzgajalištu Budava, ističe da tromjesečna riba odlično napreduje.

Pokazalo se da je romb poprilično osjetljiv na temperaturu i salinitet mora. Njihov je uzgoj zahtjevniji od  orade i brancina koji se ovdje tradicionalno uzgajaju. No zato, ističe Vanesa Lorencin voditeljica uzgajališta Budava, romb brže napreduje do konzumne veličine.

Romb se u Budavi uzgaja godinu dana, a nedavno su na tržište plasirane prve količine. Direktor Cromarisa Goran Markulin kaže da tržište postoji. Po kojim su cijenama na tržište plasirane te prve količine romba, u Cromarisu ne otkrivaju. No, kako se njegova proizvodnja namjerava povećati, sigurno je da je ona isplativa.

Poslušajte tonski prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.