U Hrvatskoj se u marikulturi godišnje uzgoji oko 10 tisuća tona bijele ribe, većinom orada, brancina i zubatca. No, tvrka Cromaris u svojem je uzgajalištu u Budavi eksperimentalno pokrenula proizvodnju romba. I to prva nakon Španjolaca.
26.01.2015.
14:54
Autor: Klara Dujmović
U Hrvatskoj se u marikulturi godišnje uzgoji oko 10 tisuća tona bijele ribe, većinom orada, brancina i zubatca. No, tvrka Cromaris u svojem je uzgajalištu u Budavi eksperimentalno pokrenula proizvodnju romba. I to prva nakon Španjolaca.
Romb se u Budavi trenutačno uzgaja u desetak kaveza. U moru su dvije generacije, ona prva s čijim se uzgojem krenulo prije godinu dana i romb star tri mjeseca. Silvija Križanac, tehnologinja u uzgajalištu Budava, ističe da tromjesečna riba odlično napreduje.
Pokazalo se da je romb poprilično osjetljiv na temperaturu i salinitet mora. Njihov je uzgoj zahtjevniji od orade i brancina koji se ovdje tradicionalno uzgajaju. No zato, ističe Vanesa Lorencin voditeljica uzgajališta Budava, romb brže napreduje do konzumne veličine.
Romb se u Budavi uzgaja godinu dana, a nedavno su na tržište plasirane prve količine. Direktor Cromarisa Goran Markulin kaže da tržište postoji. Po kojim su cijenama na tržište plasirane te prve količine romba, u Cromarisu ne otkrivaju. No, kako se njegova proizvodnja namjerava povećati, sigurno je da je ona isplativa.
Poslušajte tonski prilog.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora