Hrvatski radio

Radio Pula

Prvo bočno porinuće broda u pulskom Tehnomontu

22.07.2017.

13:24

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskom brodogradilištu Tehnomont u more je u petak predvečer u more porinut četvrti iz serije servisnih brodova za norveškoga naručitelja. Bilo je to bočno porinuće. Prvo takvo u stogodišnjoj povijesti ovoga brodogradilišta ali i u Hrvatskoj.

Svi smo strahovali hoće li uspjeti ali sad kad je brod u moru presretan sam, rekao je počasni kum broda, onaj kome je pripala čast razbiti šampanjac o njegov bok, umirovljeni Tehnomontov brodograditelj Marijan Stojanović.

Od trenutka kad će gotovo 300 tona težak brod skliznuti u more strepio je i predsjednik Uprave Miljenko Brnić, no ubrzo je ustvrdio kako im se ova investicija itekako isplatila.
Inženjeri su ipak bili nešto mirniji. Na vrijeme su se pobrinuli za sva moguća iznenađenja a neprocjenjiva je bila i suradnja s kolegama iz brodogradilišta Uljanik, potvrdio je član Uprave Kristijan Ivančić.
Za direktora prodaje Tomislava Smirčića ovo je porunuće još jedan mali korak bliže sklapanju novih ugovora za gradnju sličnih brodova.

Premda grade u još nekim hrvatskim brodogradilištima za brodove ovoga tipa Tehnomont je najpogodniji, rekao je na porinuću predstavnik norveškog naručitelja, Zdenko Jerković.
Dobru suradnju dodatno potvrđuju i već ugovorene gradnje dva katamarana te jednog ribarskog broda.

Poslušajte tonski prilog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.