Hrvatski radio

Radio Pula

Psihičke bolesti mogu se prevenirati zdravim životnim stilovima

24.05.2018.

15:45

Autor: Tatjana Kaštelan

Tema Neuropsihijatrijskog kongresa je Mozak - Preklapanje između neurologije i psihijatrije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Tema Neuropsihijatrijskog kongresa je Mozak - Preklapanje između neurologije i psihijatrije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Razvoj tehnologije i njezina primjena u medicini dovodi do novih metoda liječenja. Tako je i u psihijatriji. No u svemu je najvažnija prevencija. U pristupu liječenja mozga učinjen je veliki pomak. Neki se poremećaji mogu otkriti vrlo rano, primjerice kod alzheimerove demencije.

Danas je putem neuroimidžinga, putem pet skan uređaja, magneta i slično, moguće vidjeti promjene vrlo rano. Problem je uvijek da li će neka promjena progredirati u samu bolest, ističe dr. Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula.

Važan je zdrav način života, kretanje i kvalitetna prehrana. Smatra se da se baš na taj način danas može prevenirati čak trideset posto demencija, ističe Šain. Brojni psihički poremećaji počinju tijekom adolescencije.

Važnost je u tom razdoblju to jest još i prije upoznati ne samo adolescente i djecu već naravno i njihove roditelje ili njegovatelje, skrbnike, o tome što se može očekivati, koji su simptomi, na čemu se može raditi tako da se već ranije detektiraju mladi ljudi koji imaju nekakve smetnje.

One vrlo često progrediraju u kasnije ozbiljne poremećaje. Primjerice ADHD, poremećaj pažnje, aktivnosti, zatim poremećaj ponašanja koji kasnije prelazi u poremećaj osobnosti. Šihofrenija, psihoze, to je njihov začetak. I zahvaljujući samom pomaku u liječenju može se puno toga napraviti.

Moždani udar, epilepsija, poremećaji pokreta, alzheimerova i druge demencije, poremećaji osobnosti, psihoneuroza i depresija koja je u porastu, samo su neke teme o kojima će u iduća tri dana u Puli razgovarati znanstvenici, stručnjaci s područja neuro i psihijatrijske znanosti, na najstarijem kongresu na našem prostoru, Neuropsihijatrijskom simpoziju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.