Hrvatski radio

Radio Pula

Psihološka pomoć tijekom boravka kod kuće dobro je došla

27.03.2020.

15:54

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije građanima nudi besplatnu psihološku pomoć telefonom. Savjeti psihologa ovih su dana izuzetno značajni budući da prolazimo kroz posve novo i drugačije razdoblje. Izolacija zbog prevencije od koronavirusa donosi sasvim posve nove životne navike.

Samoizolacija se provodi strogo prema uputama epidemiologa. Dva tjedna zatvorenog prostora, dva puta dnevno mjerenje temperature u prvom dijelu razdoblja, a dalje prema uputama epidemiologa odnosno liječnika ako se temperatura odnosno simptomi pojave.

Psiholog, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije Velimir Todorović kaže kako je strah naš saveznik i zaštitnik kroz ovo razdoblje, jer nam otvara oči, upozorava nas da budemo svjesni, ne samo zbog sebe, već i zbog drugih.

Problem nastaje kada nas strah preplavi i prijeđe u paniku. Tada nastupa razum, koji nas štiti. Neki ljudi navikli su na samoizolaciju, no većina nije. I javlja se zapravo šok koji zahtijeva vrijeme prilagodbe, kaže Todorović. Građani su u svojim domovima, što je veliki izazov i nešto što prvi put svi prolazimo.

Izolacija u fizičkom smislu ne znači izolaciju u psihičkom. Upravo je sada vrijeme kada treba nazvati ljude koji su nam bliski, na taj način dijelimo taj osjećaj straha i onda nam je lakše. Mlađoj populaciji je lakše, tu su načini komuniciranja preko društvenih mreža.

Starije osobe su osjetljivije, treba im puno pažnje. Razumijevanje, slušanje i utjeha jako su važni. Sada pogotovo trebamo djelovati kao kolektiv, ističe Velimir Todorović. Naime, možemo primjerice kupiti koliko god želimo sredstava za sanitaciju, no ako su svi oko nas zaraženi, ništa od svega.

Također, informacije iz medija valja dozirati. Posebno je za ljude koji su u samoizolaciji preporuka da ne prate stalno medije već da si odrede, primjerice, sat vremena dnevno za informiranje o ovoj bolesti, a ostatak je dobro raditi nešto drugo, gledati filmove, slušati glazbu...

Broj telefona za psihološku pomoć Službe je 099 529 44 66, radnim danom od 8 do 15 sati. No, nije to jedini broj. Zavod je uveo besplatnu psihološku pomoć i na telefonu 072 12 12 12, dok vrijedi i broj Ravnateljstva civilne zaštite specijaliziran za slučajeve koronavirusa 113.

Za virus smo svi isti – on ne pita za status, novac, bilo što. I samo mu se zajedno te važećim pravilima ponašanja možemo oduprijeti.

Ne dodirujte svoje lice. Obvezno budite na dva metra udaljenosti od ostalih osoba. Proći će sve ovo, poručuju mjerodavni, no sada je važno ostati doma.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Psihološka pomoć tijekom boravka kod kuće dobro je došla

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.