Hrvatski radio

Radio Pula

Pula: konferencija posvećena 500. obljetnici rođenja Matije Vlačića Ilirika

23.11.2020.

14:33

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Sveučilište Jurja Dobrile/snimka zaslona

Foto: Sveučilište Jurja Dobrile/snimka zaslona

Foto: - / -

Središnja labinska konferencija i ostali skupovi posvećeni Vlačiću u Hrvatskoj odgođeni su zbog pandemije koronavirusa. Sveučilište Jurja Dobrile Pula zbog toga je odlučilo simbolično obilježiti važnu obljetnicu dvodnevnim skupom "500 godina Flaciusa".

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli tako se uključuje se u obilježavanje 500. godišnjice rođenja znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije, teologa i lingvista, filologa i crkvenog povjesničara. U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile održava se znanstveno-stručni skup "500 godina Flaciusa", na kojem će Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu predstaviti raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti svoja istraživanja i projekte (zbog aktualne pandemije, u virtualnom obliku).
 
Vlačićevom ostavštinom danas se ponajviše bavi labinski međunarodni znanstveni skup, koji se održava svakih pet godina (dosad su održana četiri skupa, 2000., 2005., 2010. i 2015., a ovogodišnji je, zbog pandemije, odgođen za 2022.). Prije toga, konferencije posvećene Vlačićevom stvaralaštvu održane su u Labinu 1970. i 1985., u sklopu Susreta na dragom kamenu, manifestacije posvećene Miji Mirkoviću i razvojnim pitanjima Istre. Iznimno nas veseli što će organizatori labinskoga skupa svoje veliko znanje i iskustvo podijeliti s nastavnicima i studentima pulskog Sveučilišta. Istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine predstavit će nastavnici i studenti s većine sastavnica pulskog sveučilišta, kolege sa sveučilišta, instituta i muzeja u Labinu, Rijeci, Zadru i Zagrebu te stručnjaci iz Njemačke i Danske.
 
Golema i velikim dijelom neobrađena Vlačićeva ostavština čuva se danas u arhivima i knjižnicama širom svijeta, a zbirka rariteta, tzv. Flaciana, o kojoj brine pulska Sveučilišna knjižnica, bit će ekskluzivno predstavljena na Konferenciji, kao i Vlačićeva djela, koja čuva Narodni muzej u Labinu.
 
Prvog dana skupa, kroz 16 izlaganja, istraživači iz Hrvatske i inozemstva obradit će ključne aspekte Vlačićeva života i djela, a drugi je dan rezerviran za studentsku radionicu i predstavljanje istraživanja provedenih na nekoliko sveučilišnih katedri i kolegija. 
 
Konferencija s radom započinje u četvrtak 26. studenoga u 9 sati i 30 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.