Hrvatski radio

Radio Pula

Pula: obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

18.11.2020.

13:47

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U spomen na sve poginule u Puli su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Vijence su u ime Grada Pule položili pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, ispred Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, u ime Udruge HVIDRA Pula Ivica Lerotić, predstavnici Koordinacije branitelja Istarske županije, Ministarstva obrane i Policijske uprave Istarske, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Saveza antifašističkih boraca Grada Pule. Prisutnima se prigodnim riječima obratio policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević nakon čega su minutom šutnje odali počast poginulima.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenoga 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1.624 branitelja i civila, a više od 2.500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i "sabirne centre" u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, članova medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na Ovčaru i tamo strijeljano. Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag. Istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala i Škabrnja. Nakon sloma obrane, pripadnici JNA i postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba ušli su u selo i pobili 48 civila, a poginulo je ili pobijeno 15 hrvatskih branitelja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.