Hrvatski radio

Radio Pula

Puljanka pred zatvaranjem?

16.07.2015.

06:41

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trgovačko poduzeće Puljanka, nekad sinonim za trgovinu na malo u južnoj Istri, sve je bliže lošem svršetku. Zadnja plaća isplaćena je za travanj i to ne u cijelosti, dugovi dobavljačima sve su veći, sve veći broj prodavaonica radi tek u prvoj smjeni, među kojima je sve više i onih sezonskih, u autokampovima.

Priča o nekad uspješnom trgovačkom poduzeću Puljanka iz Pule tipična je hrvatska priča o sprezi nekadašnjih socijalističkih moćnika, kriminalne pretvorbe devedesetih, loših zakona i još lošijeg pravosudnog sustava. Puljanka je danas, sa svojih 500 zaposlenih i 50-tak maloprodajnih prostora na korak do potpunog kraha - plaća je isplaćena tek za travanj i to ne u punom iznosu, više od 20 posto trgovina radi samo u prvoj smjeni, a mnoge su i zatvorene.

No ono najgore za Puljanku tek dolazi - u prihvaćenoj predstečajnoj nagodbi na Trgovačkom sudu u Rijeci, u travnju ove godine, prema kojoj će Puljanka podmiriti većinu svojih obveza u narednih pet godina, u redovitim turnusima dva puta godišnje. Prvo dospjeće prema dobavljačima je u rujnu, a prema bankama u prosincu ove godine. Problem je što su to sve obaveze koje su postojale i prije nego je zagrebačka tvrtka CCS vlasnika Predraga Đorđevića preuzela Puljanku te u međuvremenu, u zadnjih godinu i pol, stvorila nove dubioze.

Dakle, to su stari dugovi kojima valja pribrojiti i ove nove, jer su u međuvremenu zakinuti i novi dobavljači kojima roba još nije plaćena. K tomu, rujan je mjesec u kojem naglo i znatno opada promet u trgovinama, a na naplatu stižu, sukladno dužničko - vjerovničkom odnosu, obaveze iz lipnja i srpnja. Kad se tome pridoda i novi stečajni zakon, koji će na snagu stupiti otprilike baš u to vrijeme, a prema kojemu će u tvrtkama koje u blokadi provedu četiri mjeseca silom zakona biti proglašen stečaj, perspektiva Puljanke je sve samo ne ružičasta.

Nije jasno ni iz kojeg razloga djelatnici ne primaju redovito plaću, s obzirom da se u pedesetak Puljankinih prodavaonica dnevno uprihodi barem pola milijuna kuna u gotovini. Još je manje jasno što je to zapravo Puljanka, jer grupu Puljanka čine Puljanka d.d. , koje je pak većinski vlasnik poduzeće CCS, zatim Istra d.d. te B voda d.o.o.

Puljanku d.d. ne valja miješati s poduzećem Puljanka trgovine, koja u svom sastavu nema nijedne trgovine, ali ni s poduzećem Nekretnine Puljanka d.o.o. kao ni s poduzećem Puljanka inženjering d.o.o , koje nominalno nemaju veze s Puljankom d.d. čiji su vlasnici , osim spomenutog poduzeća CCS vlasnika Predraga Đorđevića, još i drugi dioničari, među kojima je značajniji i Kristijan Floričić, sin mnogo poznatijeg i nekad sveprisutnog Marija Floričića, dugogodišnjeg direktora Istarske banke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.