Hrvatski radio

Radio Pula

Pulljanima prilika da izaberu koje investicije žele u mjesnim odborima

12.09.2022.

13:40

Autor: HRT

Pula

Pula

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Grad Pula ove godine provodi pilot projekt participativnog budžetiranja kroz koji izravno uključuje građane u planiranje proračuna za sljedeću godinu. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj koja je osim Pule kao sudionike na projektu odabrala još Rab i Pakrac. Cilj projekta je uključiti građane u politički život grada te im omogućiti da sami raspolažu dijelom proračunskog novca.

Grad Pula u lipnju je objavio poziv građanima da pošalju prijedloge malih komunalnih investicija koje žele da se realiziraju u njihovim mjesnim odborima, a koje podrazumijevaju uređenje javnih i zelenih površina, prometnu signalizaciju, urbano opremanje (rasvjeta, klupe, ograde, koševi za smeće...), postavljanje nadzornih kamera, autobusnih čekaonica, sanaciju prometnica i slično.


Građani su dostavili oko stotinu prijedloga koji su u međuvremenu tehnički i financijski evaluirani te će svi prijedlozi biti predstavljeni građanima na skupovima, koji će se na javnim tribinama, sredinom rujna održati po mjesnim odborima. Tom prilikom djelatnici gradske uprave definirat će zahvate i financijske iznose koji su potrebni po svakom prijedlogu, procjenu vremena realizacije te objasniti razine nadležnosti u slučaju da se radi o projektima koji nisu u ingerenciji grada. Građani će na tribini imati priliku glasati za one prijedloge koje smatraju prioritetima, a oni s najviše glasova bit će uvršteni u proračun za 2023. godinu. Na tribine su dobro došli svi građani pojedinog mjesnog odbora, neovisno o tome jesu li sami poslali prijedlog ili se samo žele uključiti glasanjem.


Cilj je da navedeno  bude dugogodišnji projekt i da se kroz njega riješe svi komunalni, prometni i drugi mali nedostaci.


Grad će za tu namjenu u prvoj godini provođenja projekta izdvojiti oko milijun kuna, oko 100.000 kuna po mjesnim odborima koji su poslali valjane prijedloge, a cilj je u budućnosti dizati iznos. Svakom mjesnom odboru ostaju sredstva za realizaciju plana malih komunalnih akcija, u rasponu od 100.000 do 130.000 kuna o kojima izravno odlučuju vijeća mjesnih odbora.


Raspored javnih tribina:


- 14. rujna 2022. (srijeda)


– Mjesni odbor Kaštanjer (Ulica Kaštanjer 8), početak u 17:00 h

– Mjesni odbor Monvidal (Valturska ulica 2), početak u 18:00 h

– Mjesni odbor Arena (Emova ulica 1), početak u 19:00 h


- 15. rujna 2022. (četvrtak)


– Mjesni odbor Vidikovac (Voltićeva ulica 1), početak u 17:00 h

– Mjesni odbor Sv. Polikarp-Sisplac (Kochova ulica 13), početak u 18:00h

– Mjesni odbor Nova Veruda (Ulica Vidikovac 7), početak u 19:00 h


- 16. rujna 2022. (petak)


– Mjesni odbor Busoler (Šišanska ulica 25A), početak u 17:00 h

– Mjesni odbor Valdebek (Pod murvon 2), početak u 18:00 h

– Mjesni odbor Šijana (Koparska ulica 46), početak u 19:00 h

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.