Hrvatski radio

Radio Pula

Pulska aplikacija e-Vrtići prenijet će se i na ostale hrvatske gradove

17.07.2019.

15:17

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Damir Spehar/PIXSELL)

(foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Foto: - / -

Upisi u dječje vrtiće su prošli, djeca su raspoređena u su tri gradska i 22 privatna pulska vrtića. Pulski sustav upisa elektroničkim putem provodi se uspješno sedmu godinu i znatno je pojednostavio proces roditeljima. Taj će pulski model preuzeti i drugi hrvatski gradovi.

E-Vrtići je aplikacija kojom je omogućeno da svako dijete koje zadovoljava uvjete upisa ima osigurano mjesto u vrtiću, bez liste čekanja. Grad Pula ju je u poslovanje uveo kako bi upise dodatno poboljšao, automatizirao te što je najvažnije – birokratski rasteretio.

Prednost aplikacije je i ta što je povezana s informacijskim sustavom MUP-a putem kojega se besplatno provjeravaju OIB i adresa prebivališta djece i roditelja. Dvije tisuće djece u Puli upisuje se isključivo putem web stranice, bez ijednog papira i tako se pulskim roditeljima štede vrijeme i novac, ističe Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Sustav je stvorio preduvjete za jedinstven, transparentan i centraliziran upis djece. A Grad Pula je za aplikaciju 'e-Vrtići', dobitnik nagrade u kategoriji 'Pametan odgoj' na međunarodnoj konferenciji 'Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2018.'.

Prije ovog načina upisa djece sustav je bio kompliciran i konfuzan. Danas su upisna mjesta povezana u jedinstvenu bazu triju gradskih i 22 privatna pulska vrtića. Aplikacija 'e-Vrtići', projekt je koji će se, po primjeru Pule, prenijeti i na ostale hrvatske gradove.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Pulska aplikacija e-Vrtići prenijet će se i na ostale hrvatske gradove

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.