Hrvatski radio

Radio Pula

Pulska eko tržnica uspješan je model za sve druge u zemlji

06.08.2015.

10:32

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološki proizvodi imaju i u nas sve veći broj poklonika. Govore to iskustava istarskih certificiranih ekoloških proizvođača koji već dvije godine nude svoje proizvode na prvoj hrvatskoj eko tržnici u pulskoj Šijani.

Pulska eko tržnica ispunila je svoj cilj – povezala je ekološke proizvođače s potrošačima kojima je važno da ono što jedu bude zdravo; bez uporabe kemijskih sredstava i umjetnih gnojiva. Desetak proizvođača ekološkog voća, povrća, meda, brašna i lavandinih proizvoda ima svoje stalne kupce, kaže Danijela Kuftić iz Istarskog eko proizvoda – udruge koja je pokrenula projekt.

Mladi agronom Dorijan Siljan na svom OPG-u kraj Pule bavi se ekološkim povrtlarstvom a na eko tržnici proda najveći dio svoje proizvodnje. Tržnica otvorena je za sve ekološke proizvođače pa sa svojim proizvodima dolaze i poljoprivrednici iz unutrašnjosti zemlje. Ovog tjedna prvi su puta u Pulu iz Krasnog s Velebita stigli Jure i Josipa Samaržija.  

Osim u Puli i Rovinju Udruga Istarski eko proizvod solidarnu eko tržnicu je nedavno pokrenula u Višnjanu, uz njihovu pomoć dobila ju je i Rijeka a radi se na tome da i Labin uskoro dobije takvu ponudu. Krajnji je cilj, da po ovakvom načelu, što više sredina diljem zemlje dobije svoje eko tržnice kojima će se poticati okolišno odgovorna poljoprivredna proizvodnja a kupci dobiti siguran ekološki proizvod. 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.