Hrvatski radio

Radio Pula

Pulske Udruge o plaćanju najma u društvenom centru Rojc

30.11.2016.

17:41

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulske udruge iznenađene su odlukom Grada prema kojoj će od sljedeće godine plaćati najam prostora. Istina, cijena najma bit će kunu po četvornome metru, no, odluka je donijeta naprasno i nepromišljeno, tvrde u koordinaciji udruga.

Dvije trećine, od ukupno 172 pulske udruge, smještene su u društvenom centru Rojc. U zgradu bivše vojarne mnoge su ulagale u svoje prostore, a Grad im je omogućio besplatan najam. Desetogodišnji ugovori o najmu većini istječu tek za dvije godine, ali prema odluci Grada - moraju potpisati anekse i 1. siječnja početi plaćati kunu po četvornome metru.
Udruge, međutim, nisu na tržištu i ne ostvaruju prihode, kaže Dušica Radojčić iz Koordinacije društvenog centra Rojc. "Mi imamo samo namjenska sredstva, kraj je godine, mi za sljedeću godinu nismo predvidjeli sredstva za najam i nemamo ga otkuda platit".

Nadaju se, ipak, da će moći platiti s odgodom te tvrde kako Grad nije morao uvesti naplatu jer zakon to ne nalaže. No gradska pročelnica za kulturu Jasmina Kamber ističe kako su pulske udruge i dalje u povlaštenom položaju."Bilo bi izvrsno kada bi postojao zakon koji bi pratio odluke Grada Pule i omogućio svim udrugama u Hrvatskoj, kao što je Pula omogućila svojim udrugama, korištenje po simboličnoj naknadi svih gradskih prostora."

Ono što udruge najviše muči jest to što se Koordinacija Rojca, dakle tijelo koje čine i predstavnici udruga i predstavnici Grada, nije dogovorilo o daljnjim postupcima, već je odluka donesena jednostrano.  U udrugama, kako kažu, ne znaju ni je li kuna po metru konačna cijena.

No, u Gradu potvrđuju: PDV na cijenu najma te komunalnu naknadu podmirivat će Grad. I, dodaju, nastavit će, s oko 2 milijuna kuna godišnje, ulagati u održavanje i čišćenje Rojca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.