Hrvatski radio

Radio Pula

Pulski gradonačelnik Zoričić s novinarima

21.09.2022.

13:48

Autor: HRT

Filip Zoričić

Filip Zoričić

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Nove cijene parkiranja u Puli, referendum za izgradnju hotela na Valkanama, prijave za kupnju POS-ovih stanova, izmjene i dopune prostornog plana, uređenje starogradske jezgre - teme su o kojima je jutros pulski gradonačelnik Filip Zoričić razgovarao na druženju s novinarima. 

Na pitanje hoće li izaći na referendum 9. listopada gradonačelnik je odgovorio potvrdno i pozvao građane da odluče po svojoj savjesti, a uz tu temu, posebno se osvrnuo i novu naplatu parkiranja. 


Gradonačelnik Zoričić ponavlja kako su uvedene da bi se olakšalo parkiranje građana starogradske jezgre, ali i više koristio javni gradski prijevoz. No, ističe, nova naplata parkiranja na snagu stupa 1. listopada: - Zimske cijene prilagođene su svima, nešto ćemo još mijenjati vezano za zone i cijene, i slušamo građne što kažu u suradnji s prometnim fakultetom koji je pomogao još i prije radio taj projekt u svako kontekstu pripremamo jendu konferenciju baš po uzoru na gradove Oslo, Graz i Ljubljana koji će biti gosti Konferencije, da kažu kako to kod njih funkcionira. Idemo u projekt gradnje garažne kuće i idemo vidjeti što možemo s povećanjem broja prakirnih mjesta.


Aktualna tema je i referendum za gradnju hotela na Valkanama: - Referendum ništa ne obavezuje, i mi smo još jednom poslali upite ministarstvu da vidimo još jednom cijelu temu, povjerenstvo je ovdje, mi ćemo izdvojiti jedan određeni dio novca,  koliko znat ćemo uskoro, vezano za referendum, sve što je inicijativa tražila dobro smo prihatili - i datum. Što god treba, grad će pomoći, to je inicijativa građana, to treba poduprijeti - ističe Zoričić. 


A zbog poskupljenja energenata, gradonačelnik Zoričić najavljuje i pomoć građanima i to u bonovima za energente_ Pomoći ćemo našim umirovljenicima s bonom od 500 kuna, isplata će ići relativno brzo i svima onima kojima su primanja ispod 2100 kuna. 


Grad nastavlja i s uređenjem fasada kroz projekt Dolcevita. Zbog zaštičenih zgrada uređnje ide sporije, istaknuo je gradonačelnik: - Plan za iduću godinu je već predprijava dvadesetak zgrada za starogradsku jezgru, mi smo utrostručili i dali više iz proračuna ove godine i to se pokazalo dobrim. Jedna od mojih ključnih stvari je da mi što više obnovimo starogradsku jezgru i oronule fasade od starogradske jezgre sve do Verude.


Za mjesec dana počinje dugoočekivana sanacija Arsenalske ulice. Radovi u dužini od 600 metara, uz izgradnju novog kolnika, obuhvatit će i uređenje sve popratne komunalne infrastukture, potvrdio je Zoričić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

23 h

EUROPA 27

HRT