Hrvatski radio

Radio Pula

Pulski komunalci nabavljaju električne čistilice

17.03.2022.

11:29

Autor: HRT

Električna čistilica

Električna čistilica

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelilo komunalnom poduzeću Pula Herculanea 1,16 milijuna kuna za nabavku električnih čistilica. 

Trgovačko društvo Pula Herculanea zaključilo je Ugovor o neposrednom sufinanciranju dodatnih troškova ulaganja u nabavku vozila na alternativni pogon sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).


Ukupna procijenjena vrijednost nabavke iznosi 4,6 milijuna kuna od čega FZOEU sufinancira nabavku s ukupnom vrijednošću od 1,16 milijuna kuna.


Pula Herculanea prijavila je na javni poziv FZOEU nabavku dvije čistilice na alternativni pogon - struju. Takva vozila pomažu u smanjenju ukupnog zagađenja, a njihov rad s manjom ili nultom stopom emisija i bukom podiže kvalitetu života u mjestima u kojim obavljaju svoju djelatnost. Testiranjem se čistilica raznih proizvođača, koje se mogu vidjeti na ulicama grada, ocjenjuju se mogućnosti novih tehnologija.


Pripremaju se postupci javne nabave te se očekuje se da će isporuka novih vozila biti na proljeće iduće godine. Do tada će se osigurati potrebna infrastruktura punionica i mjesta pražnjenja usisanog materijala iz samih čistilica.


Nabavkom vozila na alternativni pogon započet je proces dekarbonizacije voznog parka, odnosno smanjuju se emisije C02 što je korak u smjeru transformacije prema klimatskoj neutralnosti voznog parka Herculanee, priopćeno je iz Grada Pule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR