Hrvatski radio

Radio Pula

Pulski studenti izradili gotovo dvije tisuće vizira u humanitarnoj akciji

28.05.2020.

17:21

Autor: Tatjana Kaštelan

FET, Pula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

FET, Pula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Tijekom epidemije koronavirusa pulski studenti proveli su humanitarnu akciju izrade vizira. Odradili su ih u suradnji s partnerima u zajednici. Studentima nije problem učenje na daljinu, ali korona kriza pogodila je i njih pa traže da im Sveučilište u ovoj krizi izađe u susret.

Studenti su izradili tisuću 900 vizira za hitni trakt, pulsku bolnicu, domove zdravlja i staračke domove, stacionare, medicinu rada. Od toga je 950 komada rezerve, u slučaju da krene drugi val zaraze koronavirusom. Viziri su po obliku prilagođeni struci odnosno potrebi, kaže predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile Jasmin Rami.

Inicijativa je krenula iz Splita, kolega Slaven je sve to pokrenuo, naš mladi inovator. I onda nas je kontaktirao predsjednik HSZ-a Mateo Marušić a mi smo odmah prihvatili. U početku smo krenuli s manjim brojem printanja, a poslije je krenulo, priča Jasmin Rami. 

Sveučilište traži da se ponovno uvede puno plaćanje cijene apsolventske godine. No, budući da smo u kriznom razdoblju, studentima je teže, te traže da se to ipak ne učini, dodaje Rami. Naime, zakon ne poznaje apsolventsku godinu, a preko Savjeta mladih Republike Hrvatske krenula je inicijativa da se godina predavanja, aktivnog slušanja i studiranja odvoji od apsolventske.

Mi tražimo da to ne bude tako jer su knjižnice bile zatvorene. Predavanja, kakva god bila on line i kvalitetna, ipak je to jedan posve nov način studiranja, još se nismo navikli. Prijedlog je da ove godine ostane kako jest. Naime, 95 posto studenata ostalo je bez posla, uz to i članovi njihovih obitelji; prihodi su znatno pali. Stoga studenti traže razumijevanje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Pulski studenti izradili gotovo dvije tisuće vizira u humanitarnoj akciji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.