Hrvatski radio

Radio Pula

Pulsko Sveučilište: STEM je ključ naprednog obrazovnog sustava

21.10.2021.

10:20

Autor: Tatjana Kaštelan

FET Dr. Mijo Mirković (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

FET Dr. Mijo Mirković (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Međunarodna suradnja i poznavanje STEM područja ključ je naprednog obrazovnog sustava. Ističu to na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković', koji je među prvima na našim prostorima intenzivno krenuo s inozemnim projektima i međunarodnom suradnjom.

Imperativ suvremenog studiranja, rada i planiranja, je suradnja s drugim obrazovnim ustanovama i tvrtkama, a rad u STEM području je potreba, ističu na Fakultetu ekonomije i turizma (FET) 'Dr. Mijo Mirković', koji intenzivno spaja učenje i praksu, studije i gospodarstvo, a tu je i cjeloživotno učenje. FET surađuje s naprednim sveučilištima diljem svijeta.

Stručna suradnica  za međunarodne projekte i programe Kristina Hlavati Bertoncelj iz Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ističe kako se možemo pohvaliti da nam u tom području aktivnosti samo jačaju. FET trenutačno provodi četiri projekta, od kojih je u jednom koordinator. Među partnerima su i Medicinska te Industrijsko-obrtnička škola u Puli, ali brojne obrazovne ustanove diljem svijeta.

Razvijen je i priručnik sa znanjima iz 3D tehnologije i virtualne realnosti, što je zapravo veliki novitet i u Hrvatskoj. Uz to, radimo se na projektu virtualne realnosti u području medicine, koja odgovara na neke probleme covid pandemije, pojašnjava Kristina Hlavati Bertoncelj.

Jedan od projekata koji se realizira s izraelskim partnerima temelji se na prenošenju know-howa, znanja o tome kako kreirati ured za međunarodnu suradnju, komunicirati sa studentima, kako razviti protokole vezano uz sigurnost, komunikaciju i prihvat i slično. Također, najnoviji projekt, koji se bavi održivošću u informatici i u području STEM znanosti.

U neke projekte danas se mogu uključivati i studenti, kaže Hlavati Bertoncelj, a iz njih se mogu financirati ljetne škole u području virtualnih realnosti i 3D modeliranja. Međunarodni pristup, projekti i suradnje; FET je studijske programe proširio i prilagodio potrebama gospodarstva. Tako uz postojeće ekonomske smjerove dva su programa cjeloživotnog učenja; 'Priprema i provedba EU projekata' te 'Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo'.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Pulsko Sveučilište: STEM je ključ naprednog obrazovnog sustava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.