Hrvatski radio

Radio Pula

Puna knjiga narudžbi pulskog Uljanika

21.05.2015.

14:07

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uljanik grupa ima osiguranu zaposlenost do sredine 2018. godine. Naime, u knjizi narudžbi pulskoga Uljanika i riječkoga 3. maja ima ukupno 20 brodova i 7 barži! Svi brodovi su srednje ili visoko složeni. Uljanik je, čini se, bio na pravom putu još prije petnaestak godina, kada se odrekao gradnje jednostavnih tankera, jer time nije mogao konkurirati korejskim brodogradilištima koji ih proizvode serijski i znatno jeftinije

Uljanik grupa posljednjih godina sve više gradi po narudžbi. Ne konfekcijski, nego krojački, po mjeri, upravo prema zahtjevu naručitelja. Nakon što je Uljanik za belgijski Jan de Nul već izgradio 6 jaružara, brodova koji služe za produbljivanje i proširivanje morskoga dna, sada za istu tvrtku gradi još jedan višenamjenski. Projektni manager Diego Bilić ističe da je to vrhunsko inženjersko ostvarenje.
 
Takav brod vrijedi sedamdesetak milijuna eura, otprilike kao 4 jednostavna tankera. No, uz njega, projektira se još jedan jaružar za istu tvrtku, a u međuvremenu se grade brodovi za prijevoz stoke, rasutih tereta,samopodizne platforme, pa i brodovi za prijevoz čak 7 tisuća automobila. Član Uprave Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić kaže da Uljanik grupa u knjizi narudžbi ima 20 brodova vrijednosti preko milijardu eura. 

Uljanik grupa planira ove i sljedeće godine, putem svojega Učilišta, educirati dvjestotinjak ljudi. Naime, na tržištu rada nema dovoljno radnika brodograđevnih zanimanja. S obzirom pak na složenost poslova u gradnji zahtjevnih brodova, ponovno će početi stipendirati studente brodogradnje s 1600 kuna na mjesec. Za danas zaposlene stručnjake svaki je brod, kako kaže inženjer Denis Balek, novi izazov.
 
I u sindikatu su zadovoljni. Kažu, plaće su bile redovite i kada navozi nisu bili toliko popunjeni. Ipak, ističu, sada je vrijeme za pregovore o njihovom povećanju. Prosječna plaća u Uljanik grupi iznosi oko 5 tisuća i 700 kuna.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.