Hrvatski radio

Radio Pula

Radio Pula prenosi polnoćku iz pulske katedrale

24.12.2015.

19:04

Autor: Bruno Krajcar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdanu Božića, prethodi Badnjak koji je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Kako bi se što dostojnije pripremili za obiteljsko božićno slavlje, nekada se masovno odlazilo kroz cijelo vrijeme adventa na mise zornice koje se nanovo sve više održavaju i u našoj biskupiji.

Vrhunac bdjenja je misa polnočka. Upravo je s bdijenjem povezan i niz običaja, kao što su unošenje drva badnjaka, u Istri coka, dida ili založnjaka koje gori na ognjištu sve do Sveta tri kralja.

Badnjak karakterizira i post, kao priprema za obilan i bogat Božićni objed. O tradiciji u Istri i sjećanjima iz djetinjstva nešto više pitali smo gospođu Mariju Bratulić iz zaseoka Gljuščići u središnjoj Istri.

Misu polnoćku u porečkoj bazilici predvoditi će porečko-pulski biskup, monsinjor Dražen Kutleša, a polnoćku u pulskoj katedrali koju će tradicionalno prenositi Radio Pula, predvodit će katedralni župnik, velečasni Rikard Lekaj. Svim našim slušateljima želimo mir, veselje i da nas sve zajedno Isusovo rođenje potakne da budemo bolji ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.