Hrvatski radio

Radio Pula

Radionica na temu uvođenja inovacija u ribolovni sektor

13.11.2020.

11:56

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istarska razvojna agencija/ustupljena fotografija

Foto: Istarska razvojna agencija/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Edukacijsko - gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu održana je radionica na temu uvođenja inovacija u ribolovni sektor te održivo upravljanje ribolovom u području sjevernog Jadrana, u organizaciji Istarske razvojne agencije te u sklopu provedbe projekta INVESTINFISH,

Projekt sufinanciran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, omogućit će izradu investicijskih studija istarskim ribarskim i prerađivačkim tvrtkama i obrtima koje žele uvesti inovacije u svoje poslovanje i time poboljšati svoju konkurentnost na europskom tržištu.

Na javni poziv oglašen od strane IDA-e u utorak 10. studenoga odazvalo se osam istarskih poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture. Njihove će se poslovne ideje kroz projektne aktivnosti oblikovati do razine investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja, najavljuju u IDA-i.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako je riječ o vrlo važnome projektu koji će unaprijediti poslovanje poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture uvođenjem inovativnih  "zelenih i plavih" tehnologija i procesa što će rezultirati ubrzanjem njihova puta do tržišta te jačanjem prihoda u sektoru. - Sve poduzetničke ideje pristigle u sklopu ovog projekta prilika su za jačanje plave ekonomije u Istarskoj županiji te diverzifikaciju  budućeg razvoja našeg gospodarstva - rekao je Sabatti.

Tvrtka SIC iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook&cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.

Kraj radionice obilježen je tematski prigodno kulinarskim majstorijama chefa Davida Skoka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.