Hrvatski radio

Radio Pula

Radionica sitotiska u Radioni Re-Geppetto

20.01.2022.

12:37

Autor: HRT

Sitotisak

Sitotisak

Foto: Zelena Istra / ustupljena fotografija

Zelena Istra i Savez udruga Rojca pozivaju zainteresirane građane na radionicu sitotiska u Radioni Re-Geppetto u DC Rojc. Radionica će se održati u četvrtak, 27. siječnja od 18:00 – 20:00 sati. Broj polaznica/ka je ograničen.

Građani svoje mjesto mogu rezervirati putem maila: ured@zelena-istra.hr


Radionicu vodi dizajner i umjetnik Vjeran Juhas Piro.


Sitotisak je jedna od najstarijih tiskarskih tehnika koja se koristila još prije 5000 godina prije n.e. Danas je ova tehnika popularna jer omogućava tzv. „uradi sam“ pristup, pa se koristi pri tisku plakata, odjeće i različitih materijala u nekomercijalnoj modnoj industriji.


U sklopu radionice polaznicima će se u kratkim crticama objasniti način pripreme i izrade motiva za tiskanje. Nakon uvodnog djela polaznici će se okušati u tiskanju već pripremljenih motiva na tekstilne predmete. Polaznici mogu donijeti svoju staru staru majicu, a dobit će i trajnu platnenu vrećicu na koju će moći tisakti željeni motiv.


Radionica se održava u prvoj popravljaoni u Istri: Radioni Re-Geppetto. Svrha radione je pružiti svim zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami ili uz pomoć majstora popravili male kućanske uređaje, predmete, namještaj, odjeću i igračke. Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.


Radionica se organizira uz poštivanje svih važećih preporuka i mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.


Ovaj događaj provodi su u okviru projekta Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.