Hrvatski radio

Radio Pula

Radnici Uljanika kreću u štrajk

21.10.2018.

15:50

Autor: Elvis Mileta

Boris Cerovac predsjednik Štrajkaškog odbora

Boris Cerovac predsjednik Štrajkaškog odbora

Foto: - / -

Uljanikovci sutra kreću u štrajk. Stanje je teško, svjedočimo neprestanom prebacivanju odgovornosti iz Pule u Zagreb i obratno, strateški partner Danko Končar kojega je odabrala Uprava na čelu s Giannijem Rosandom po svemu sudeći neće uspjeti dokapitalizirati Uljanik, barem ne prema prvotnom planu.

Ostali strateški partneri, barem oni javni među kojima su neki i razgledali samo brodogradilište ne ulijevaju previše povjerenja. Član Stožera za obranu brodogradnje u Uljaniku Deni Širol tvrdi kako DORH već više od mjesec dana provodi istragu o financijskim transakcijama koje bi ukazivale na počinjenje možebitnog kaznenog djela u poslovanju Uljanik grupe. To je u razgovoru s Jasminom Popović potvrdio i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Stanjem u Uljaniku i 3. maju, koji se nalazi samo korak do katastrofe, jer ga svega dva dana dijele od stečaja, koji bi s obzirom da će biti više od 60 dana u blokadi mogao biti proglašen u utorak, zabrinuta je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Sutra u 7 sati dakle Uljanikovci kreću u štrajk, sve do ispunjenja zahtjeva a to je u prvom redu isplata plaće za rujan. Njima bi se mogli pridružiti i radnici 3. maja, kojima sutra u podne istječe petodnevni termin mirenja s Upravom. Riječani su u daleko gorem položaju, jer ako im se sutra i prekosutra ne deblokira račun barem na 1 minutu, zbog blokade duže od 60 dana slijedi zanom propisan stečaj. Riječani imaju razloga biti ogorčeni na Uljanik, jer je iz 3. maja Uprava Uljanika izvukla više od pola milijarde kuna Neslužbeno se u međuvremenu doznaje da je za Uljanik zainteresiran jedan vrlo relevantan domaći strateški partner, čija je ponuda ne samo povoljna za radnike već i za nastavak cjelokupne brodogradnje u Puli i čija se ponuda vrlo ozbiljno razmatra kako u Uljaniku tako i u Ministarstvu gospodarstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.