Hrvatski radio

Radio Pula

Radnici Uljanika od jutros u štrajku

22.08.2018.

07:00

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Sindikati su potvrdili, plaće u Uljaniku nema i danas u 7 sati počeo je opći štrajk. Radnici štrajkaju na svojim radnim mjestima, točno onako kako je jučer potvrdila predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Marina Cvitić za teško stanje u Uljaniku proziva Upravu, koja je najodgovornija za neisplatu plaća, ali i za posve promašen izbor strateškog partnera.

Podsjetimo četiri i pol tisuće radnika pulskog Uljanika nije dobilo plaću za srpanj. Jučer je bio posljednji dan takozvanog "mirenja" sindikata i Uprave, pa su već danas ispunjeni svi uvjeti za opći štrajk. Procesu mirenja sindikata koji djeluju u Uljaniku pridružili su se i sindikati riječkog 3. maja.

Ulazak u zajednički proces mirenja prema Upravi Uljanika u svakom slučaju jača poziciju i samog Sindikata metalaca, većinskog sindikata u oba brodogradilišta. Najavljuje se i formiranje zajedničkog Štrajkačkog odbora koji bi koordinirao radnike u traženju njihovih prava, prvenstveno isplate srpanjske plaće. U samom Uljaniku imamo pomalo paradoksalnu situaciju da zaposlenici čekaju plaće, a kooperanti koji su zaposleni u privatnom sektoru i rade u Uljaniku plaću su dobili.

U program Radio Pule oko 9.30 javio se Elvis Mileta.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.