Hrvatski radio

Radio Pula

Radnicima 'Pola Textile' bit će ponuđena nova radna mjesta

10.07.2019.

15:56

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / -

Sve je veća potreba za radnicima, dok se s druge strane pogoni gase. Nije to samo priča Uljanika već i pogona Pola Textile koji u rujnu gasi tekstilnu proizvodnju u Puli. Ipak, radnicima će biti ponuđena nova zaposlenja, na čemu se intenzivno radi, prvi razgovori već su odrađeni.

Za gotovo 170 radnika 'Pola Textile', smještenog u Slobodnoj zoni luke Pula, s rujnom završava radni vijek u tom pogonu. Vlasnik će im isplatiti otpremnine i odradit će otkazni rok. Dobra je vijest što će radnice biti zbrinute to jest zaposlene u drugim firmama. Upoznati smo s cijelom situacijom i već smo odradili prve razgovore, koji su otvorili nove mogućnosti, kaže predsjednica Županijske gospodarske komore Pula Jasna Jaklin Majetić.

Razgovarali smo s poslodavcima koji imaju potrebu za kvalitetnom industrijskom radnom snagom, pojašnjava Jaklin Majetić. Vlasnici 'Pola Textila' otvoreni su za razgovore s poslodavcima. Zna se da je u industrijekoj zoni Labinštine značajna potreba za radnicima, pa razgovaramo i o tome da pronađemo sredstva za plaćanje troškova prijevoza što bi bio dodatni motiv i radnicima i poslodavcima kojima bi bio smanjen trošak prijevoza, kaže Jaklin Majetić.

Dobro je što će radnici moći biti zaposleni, ističe predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. I radnicima koji žele napustiti firmu prije otkaznog bit će isplaćena otpremnina. Dobro je i da se tim radnicima već javljaju poslodavci koji bi im omogućili rad, tako da nema velike opasnosti da će biti problem s njihovim zbrinjavanjem. Radnici su sve ovo i očekivali jer u posljednjoj godini dana nije bilo velike proizvodnje, osjetio se manjak posla, kaže Cvitić. 

Ono što zabrinjava jest da se industrija gasi, uključujući Uljanik. Pula i Istra praktički postaju uslužne destinacije gdje funkcioniraju turizam i trgovina, ističe Cvitić. Gotovo u svim sektorima u Istri nedostaje radnika, kaže Jasna Jaklin Majetić, od transporta, građevinarstva, prerađivačke industrije – stoga poslodavci radnicima trebaju dati veće plaće i prihvatljive uvjete rada.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Radnicima 'Pola Textile' bit će ponuđena nova radna mjesta

Marina Cvitić, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

Jasna Jaklin Majetić, Županijska gospodarska omora Pula

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.