Hrvatski radio

Radio Pula

Radnička Fronta Istre - Ne damo Uljanik !

23.09.2018.

16:25

Autor: HRT

Radnička Fronta Istre

Radnička Fronta Istre

Foto: - / -

Brodogradnja je u Hrvatskoj u ozbiljnim problemima, u sve većem zaostatku za konkurencijom. Nismo se adekvatno modernizirali i restrukturirali, udio domaće komponente u brodovima koje proizvode domaća brodogradilišta je sve manji.

Predstavnici Radničke Fronte Istre uputili su danas javnosti tri zaključka za zaštitu Uljanika ;

▶ Prvo, kroz proces dokapitalizacije državno preuzimanje upravljačkog paketa Uljanika uključivo s 3. majom i uspostavljanje velikog brodograđevnog konzorcija na nacionalnoj razini uz izgradnju potpornih mehanizama (fondova, razvojnih banaka) i infrastrukture, te strategije razvijanja prateće industrije kako bi se povećao udio domaćeg proizvoda u brodogradnji.

Ni u kojem slučaju se ne smije ponoviti situacija s privatizacijom banaka, da se brodogradilišta saniraju stotinama milijuna kuna javnih sredstava, a zatim završe u privatnim rukama ili stranom vlasništvu. Ukoliko to i znači suprotstavljanje Europskoj komisiji i njezinim pravilima slobodnotržišnog natjecanja, kao što se uporno tvrdi, onda se Europskoj komisiji i treba čvrsto suprotstaviti u svrhu obrane interesa hrvatskog gospodarstva i interesa radne većine.

▶ Drugo, osigurati čvršće mehanizme informiranja radnika i radničkog sudjelovanja u radu upravnih i nadzornih tijela u kojima bi radnički predstavnici bili direktno odgovorni radnicima, te stvaranje preduvjeta za uspostavljanje prave ekonomske demokracije i radničkog samoupravljanja. Sve navedeno je važno kako bi se u prvom redu spriječilo da izabrani radnički predstavnici opet ne zastupaju interese radnika, te kako bi se stalo na kraj političkom kadroviranju, raznim sukobima interesa, i osigurala transparentnost i odgovornost poslovanja prema radnicima i široj zajednici.

▶ Treće, provođenje temeljite istrage svih nadležnih državnih tijela s ciljem utvrđivanja potencijalnih kriminalnih aktivnosti u Uljaniku i ostalim hrvatskim brodogradilištima, te osiguravanje pravednog i nepristranog sudskog procesuiranja svih odgovornih i vraćanje nezakonito stečene dobiti i imovine

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.