Hrvatski radio

Radio Pula

Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine

19.01.2022.

15:43

Autor: HRT

Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine

Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine

Foto: Zavičajni muzej Poreštine / ustupljena fotografija

U Zavičajnom muzeju Poreštine, najstarijoj muzejskoj ustanovi u Istri, početkom godine nastavljeni su radovi na sanaciji međukatnih konstrukcija barokne palače obitelji Sincich, sjedišta porečkog muzeja. Provodi se u etapama posljednje dvije godine. U vrlo složenom procesu konstruktivne sanacije zaštićenog kulturnog dobra, međukatne se konstrukcije ojačavaju postavljanjem čeličnih greda čime se rješava problem statičke ugroženosti zgrade.


U gradskom proračunu u ovoj godini za radove na Muzeju rezerviran je iznos od oko tri milijuna kuna. Nakon što su sanirane međukatne konstrukcije središnjih salona, tijekom 2022. godine pristupit će se sanaciji konstrukcija bočnih prostorija u potkrovlju, postavljanju novih elektroinstalacija te radovima na poboljšanju mikroklimatskih uvjeta, sve s ciljem da se dio Muzeja što prije osposobi i otvori za javnost, dok će se paralelno nastaviti sa sanacijom.


Obnova Zavičajnog muzeja Poreštine odvija se kroz nekoliko faza s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te izrade novog stalnog muzejskog postava. U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Grada Poreča i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te međunarodnim pomoćima talijanske Regije Veneto, u obnovu zgrade je uloženo više milijuna kuna, čime je u potpunosti sanirano krovište, međukatne konstrukcije glavnih salona, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja te riješeno pitanje kapilarne vlage. Radovima u prizemlju prethodilo je arheološko istraživanje kojim je, među ostalim, otkriven te konzerviran podni mozaik iz 1. stoljeća, a samo arheološko nalazište uskoro će biti prezentirano javnosti.


Dovršetkom radova statičke konsolidacije bit će afirmiran spomenički karakter palače Sincich te stvoreni uvjeti za daljnje uređenje sklopa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine.Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine

Radovi u Zavičajnom muzeju Poreštine

Foto: Zavičajni muzej Poreštine / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.