Hrvatski radio

Radio Pula

Raste broj kaznenih djela nad djecom u Istri

18.11.2015.

13:47

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

60 posto više kaznenih djela na štetu djeteta nego lani dogodilo se u prvih deset mjeseci u Istri. Najčešće su povreda prava djeteta, dužnosti uzdržavanja, tjelesna ozljeda i prijetnja, upozoreno je u Puli u povodu obilježavanja Međunarodnih dana zaštite djece od svih oblika zlostavljanja.

U svrhu senzibiliziranja javnosti istarska je policija predstavila zabrinjavajuće podatke o kaznenim djelima počinjenih na štetu djeteta. Među ostalim raste broj kaznenih djela povrede prava djeteta i dužnosti uzdržavanja, a alarmantno je da raste i zlostavljanje djece u obliku seksualnih delikata koji su porasli za čak 16 posto, kaže voditeljica odjela maloljetničke delikvencije Anica Idžaković.

Stoga policija i provodi preventivne mjere za djecu različitih dobnih uzrasta. Za niže razrede osnovnih škola kroz slikovnicu "Ana i Marko" djecu se osvješćuje o opasnostima komunikacije s nepoznatim osobama, pojašnjava voditeljica odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović ističući kako se radi i s učenicima viših razreda osnovnih škola, hjihovim profesorima i roditeljima.

Ovakve akcije pokazuju da istarska policija ulaže znatne napore u suzbijanju nasilja nad djecom pa su utvrđeni i kaznena djela nanošenja tjelesnih ozljeda, prijetnje, prisile, oduzimanja djetete i povreda njegove privatnosti. Stoga je policija građani pozvala da svako nasilje nad djecom prijave na broj 192 i to bez oklijevanja jer svako dijete žrtva nasilja treba pomoć.

Porazgovarali smo s voditeljicom Odjela maloljetničke delikvencije Anicom Idžaković i voditeljicom Odjela prevencije Alicom Rosić-Jakupović. Poslušajte u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.