Hrvatski radio

Radio Pula

Rastući trend proizvodnje craft piva u Istri

16.07.2019.

13:34

Autor: Džana Banić

Proizvodnja piva u Istri raste (foto: Marko Prpić/PIXSELL)

Proizvodnja piva u Istri raste (foto: Marko Prpić/PIXSELL)

Foto: - / -

Domaća pivska scena postaje sve raznolikijom i zanimljivijom. Trendove prate i istarski proizvođači. Ekološki certificirano pivo još je jedan dobar način za širenje svijesti o važnosti konzumacije ekoloških proizvoda uopće.

Istarska pivovara, sa svojih 12 milijuna litara godišnje, najmanja je među velikim proizvođačima na našem tržištu. No, svojim novim vrstama piva koja su odnedavna na tržištu, proizvedenim u malim serijama, gotovo je zanatski proizvod.

Kako je Buzet i grad tartufa bila je to inspiracija za pivo s tom aromom. Aroma je prirodna, proizvodi je specijalizirana tvrtka u Austriji a pivo je nefiltrirano. To je proizvod s karakterom naglašava direktorica proizvodnje Nensi Vojsković Mijatović.

Rastući trend proizvodnje craft piva u Istri je, za sada, iznjedrio 5-6 malih pivovara a u pripremi za proizvodnju je otprilike još toliko. Među njima je i Kampanjola - jedino certificirano ekološko pivo u zemlji. Brend su pokrenuli povrtlar i stočar Dorian Siljan i Darko Pekica - obojica ekološki poljoprivredici.

Drugačija proizvodnja od ekološke nije dolazila u obzir kaže mladi agronom i predsjednik udruge Istarski eko proizvod Dorian Siljan. Pivo je sveprisutno u našoj kulturi pa je ono ekološki certificirano još jedan dobar način za širenje svijesti o važnosti konzumacije ekoloških proizvoda uopće, ocjenjuje Siljan.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Rastući trend proizvodnje craft piva u Istri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.