Hrvatski radio

Radio Pula

Ravnopravnost: odmah!

24.04.2013.

13:37

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dosta je bilo čekanja. Ravnopravnost: odmah! – naziv je konferencije za novinare koju su danas u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Poreču i Pakracu, održale ženske organizacije. U Poreču je konferenciju za novinare organizirao Centar za građanske inicijative.

Žene čine 52 posto ukupnog stanovništva i sudjelovanje žena u odlučivanju civilizacijsko je pitanje, stajalište je ženskih feminističkih organizacija koje i ovim putem upućuju zahtjev političkim strankama da na skorašnjim lokalnim izborima poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova.

Prema dosad poznatim podacima, među kandidiranima nema ni približno 40 posto žena, navodi u ime Centra za građanske inicijative iz Poreča Nataša VajagićPrema podacima iz 2009. na lokalnim izborima u Istri kandidirana je 3.671 osoba, a među njima su bile čak tisuću i 1.062 žene, što pobija tvrdnje da žene ne žele u politiku, prije će biti da im se ne želi dati potpora, navodi Nataša Vajagić.

Inače kampanja Ravnopravne počela je u listopadu prošle godine uz potporu francuskog i američkog veleposlanstva u Hrvatskoj te Grada Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.