Hrvatski radio

Radio Pula

Razvija se sirarstvo u Istri, u tijeku zaštita ovčjeg sira

08.02.2020.

15:53

Autor: Džana Banić

(foto: Robert Anić/PIXSELL)

(foto: Robert Anić/PIXSELL)

Foto: - / -

U Istri je prva sirana otvorena prije više od četvrt stoljeća ali pravi zamah ove proizvodnje dogodio se unazad desetak godina. Bio je to odgovor mljekara na nisku otkupnu cijenu mlijeka i početak još jedne pozitivne poljoprivredne priče na Poluotoku.

Od pravljenja sira za obiteljske potrebe do proizvoda koji se može ponuditi na tržištu dug je put. Na njemu je svatko od tridesetak istarskih sirara morao usvojiti suvremena znanja o tehnologiji proizvodnje te naučiti podosta o trgovini, tržištu i marketingu.

Sve su te poteškoće proizvođači dobro svladali, uvjeren je Branko Radošević, koji je u Grobicama kod Brtonigle prije više od četvrt stoljeća otvorio prvu siranu. Danas je to perspektivna proizvodnja.

Branko Radošević jedan je od rijetkih koji proizvodi ovčji sir, iako je upravo taj proizvod nedjeljivi dio istarske tradicije. Poticaj drugima mogla bi dati zaštita istarskog ovčjeg sira koja je u tijeku.

Kozji sir se još manje proizvodi nego ovčji. Iako je koza kroz povijest bila hraniteljica brojnih istarskih obitelji a i danas je jedan od simbola Poluotoka. Ostvari li se županijski projekt poticanja razvoja kozarstva u budućnosti bi se i to trebalo promijeniti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Razvija se sirarstvo u Istri, u tijeku zaštita ovčjeg sira

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.