Hrvatski radio

Radio Pula

Reagiranje R.B.U.Nekretnine na najavu deložacije obitelji Milanović

21.06.2017.

15:06

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jučerašnjeg istupa u javnosti obitelji Milanović , kojima prijeti deložacija iz njihova doma u Brkaču, zbog toga što nisu na vrijeme vratili kredit koji su dobili u austrijskoj RBA štedionici, reagirala je i druga strana.

 

U priopćenju se navodi da je austrijska štedionica kredite do 2010. godine hrvatskim građanima isplaćivala sukladno austrijskim zakonima, te stoga nije trebala suglasnost Hrvatske narodne banke. Tvrde i da je Lino Milanović prvi kredit uzeo 2001. godine u visini od 80 tisuća eura i to za gradnju stambeno-poslovnog objekta, a drugi godinu dana kasnije za dovršenje odnosno uređenje tog objekta. Svi su ugovori o kreditima sklopljeni u Republici Austriji. U priopćenju se tvrdi da je Milanović vratio svotu od 32 tisuće eura, ne precizirajući pritom radi li se o glavnici, kamatama ili ukupno uplaćenoj svoti. Objekt nad kojim je upisano založno pravo prodan je na javnoj dražbi 2008. godine i to poduzeću R.B.U.Nekretnine d.o.o. koje je zatim namirilo sve dugove prema austrijskoj RBA štedionici. To je poduzeće dvije godine kasnije s Linom Milanovićem sklopilo kupoprodajni ugovor prema kojem je bivši vlasnik mogao opet kupiti svoju kuću, no u priopćenju se ne navodi o kojoj je svoti riječ. Ugovor o kupoprodaji je razvrgnut od strane RBU Nekretnine, jer se kupac ugovora nije pridržavao, stoji u priopćenju, iz kojeg se iščitava da je Lino Milanović prestao s uplaćivanjem dogovorenih otplatnih rata. Ističe se i da je tvrtka u međuvremenu pokušavala, zbog specifične situacije, iznaći čim povoljnije rješenje za obitelj Milanović, pristajući i na manju cijenu od one koja je plaćena na javnoj dražbi za kuću u Brkaču, no ta nastojanja nisu bila uspješna. U priopćenju koje zajednički potpisuju Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske te Krešimir Macan, direktor agencije Manjgura, nigdje se ne navodi u kakvom su međusobnom odnosu austrijska banka koja je Linu Milanoviću odobrila kredit i poduzeće R.B.U. Nekretnine, koje je na javnoj dražbi kupilo njegovu kuću u Brkaču, odakle će ga, po svemu sudeći, prekosutra zajedno s čitavom obitelji i deložirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.