Hrvatski radio

Radio Pula

Reci to stripom

26.09.2022.

09:38

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: . / Pixabay

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU i Istarska kulturna agencija (IKA) pozivaju sve postojeće i buduće strip crtače i obožavatelje stripa od 13 do 19 godina, odnosno polaznike osnovnih i srednjih škola iz Istarske županije da se prijave na natječaj RECI TO STRIPOM! 

Cilj Natječaja je među djecom i mladima promijeniti percepciju o stripu kako isključivo zabavnoj devetoj umjetnosti te ih educirati da ne promatraju strip samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu uz pomoć koje mogu progovarati o najrazličitijim društveno-odgovornim temama.


Natječaj RECI TO STRIPOM! dio je HUiU-ovog Programa Strip čitaonice Mrkli Mrak iz Pule i projekta IN DIS ART koji u partnerskoj suradnji tijekom 2022. g. na području Istarske županije provode HUiU i IKA. Projekt u 2022. financiraju i podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula, Zaklada Kultura nova i Istarska kulturna agencija (IKA).


Pravila natječaja:


Natječaj traje od 26. rujna 2022. do 21. listopada 2022.


Strip mora obrađivati i progovarati o nekoj od društveno-odgovornih tema. Npr. o zaštiti okoliša i prirode (klimatske promjene, briga o životinjama), volonterstvu, brizi o starijim osobama, važnosti glazbe, umjetnosti, putovanja, obrazovanja u svakodnevnom životu mladih, o problemu vršnjačkog nasilja, problemu ovisnosti (droga, alkohol, cigarete, Internet i sl.)… ISTRAŽITE! TEME SU MNOGOBROJNE! ODABERITE JEDNU I O NJOJ PROGOVORITE STRIPOM!!!


Prijaviti se mogu polaznici istarskih osnovnih i srednjih škola od 13 do 19 godina.


Stripovi moraju biti nacrtani na samo jednom papiru formata A4. Mogu se koristiti bilo koje tehnike crtanja. Stripovi mogu biti crno-bijeli ili u boji.


Stripove je potrebno skenirati i poslati u digitalnom formatu (PDF, JPG i TIFF, visoke rezolucija 300 dpi, dimenzija A4) na E-mail adresu info@huiu.hr


Uz strip je potrebno poslati i svoje ime i prezime, kontakt br. mobitela; naziv škole, broj godina i naziv stripa.


Ocjenjivanje, nagrade i promocija:


Sve pristigle radove ocjenjivat će stručni žiri u sastavu Vjeran Juhas, Vibor Juhas i Tihomir Tikulin Tico koji se i sami bave ilustracijom, crtanjem stripova, grafičkim dizajnom i sl.


Tri najbolje ocjenjena stripa bit će nagrađena idućim nagradama: 1. Wacom Intuos grafički tablet, 2.set flomastera DUAL Nassau FINE ART 168 komada, 3. komplet Posca od 16 flomastera i blok za crtanje.


Svi stripovi bit će objavljeni u zajedničkoj publikaciji „RECI STO TRIPOM“. Svaka škola i svaki sudionik natječaja dobit će po jedan tiskani primjerak.


Svi stripovi bit će izloženi i na zajedničkoj izložbi „RECI TO STRIPOM“ tijekom mjeseca prosinca 2022. u Puli kada će i najbolje ocijenjenim strip autorima biti uručene nagrade.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.