Hrvatski radio

Radio Pula

Rekonstrukcija dionice vodovoda

20.05.2015.

15:12

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Prnjanima kraj Barbana počela je rekonstrukcija prve od četiriju dionica vodovoda. Dio je to projekta koji će u konačnici omogućiti učinkovitije dopremanje vode do Pule iz izvorišta Rakoneka u dolini Raše.

U idućih godinu dana dotrajale cijevi bit će zamijenjene, što će stanovnicima Pule, ali i općina Barban i Marčana, pružiti kvalitetnu opskrbu vodom bez čestih puknuća cijevi kao što je to bilo proteklih deset godina. Investicija je vrijedna 17 milijuna i 300 tisuća kuna, a većinu financiraju Hrvatske vode, čiji direktor Ivica Plišić kaže da je došlo vrijeme za rekonstrukciju.

Ovo je najvažniji transportni cjevovod za Pulu jer dovodi vodu iz izvora Rakoneka koji ima kvalitetan uređaj za pročišćavanje, a ujedno prolazi područjima koja nemaju drugi način vodoopskrbe, poručuju iz pulskoga Vodovoda.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić objašnjava da je danas neprihvatljivo biti više sati bez vode. Više od 99 posto Istre napaja se vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava, pa je nužna rekonstrukcija postojećih cjevovoda, ističu u Istarskoj županiji i najavljuju da će uz pomoć europskih fondova ulagati i u zaštitu izvorišta pitke vode te gradnju sustava oborinske odvodnje.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.