Hrvatski radio

Radio Pula

Revitalizacijom kulturne baštine do sve većeg broja turista

30.01.2017.

14:33

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unutrašnjost Istre sve se više turistički razvija. Broj noćenja i dolazaka raste, a puno se radi i na projektima kojima se nastoji revitalizirati to područje, posebno kulturna baština. Jedan od takvih projekata je i KulTourSpirit čiji je nositelj Grad Pazin, a vrijedan je 6 milijuna 700 tisuća kuna.

Istarska županija, gradovi Pazin i Buzet te općine Kanfanar i Svetvinčenat projekt KulTourSpirit počele su provoditi u prosincu prošle godine kada je i sklopljen ugovor s resornim ministarstvom. U sklopu projekta izradit će se sva potreba dokumentacija za sanaciju, revitalizaciju i prenamjenu zaštićenih kulturnih dobara kako bi se stvorili preduvjeti za ulaganja. Tako se, kaže gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, planira urediti u Svetvinčentu okolica kaštela Morosini - Grimani te pripremiti dokumentacija za uređenje i osvjetljenje gradske lože. U Dvigradu je u planu priprema dokumentacije za uređenje arheološkog parka.

U Buzetu se pak, priprema dokumentacija za uređenje dvije nekretnine; Karolininu Kuću koja će se prenamijeniti u kuću ljekovitog bilja te palača Moreti koja će postati centar starih zanata. Krulčić ističe i kako će se najviše novca utrošiti u Pazinu. Planira se izraditi plan upravljanja starogarskom jezgrom te stvoriti dokumentacija za muzej na otvorenom. U tamošnjem Kaštelu stvorili bi se uvjeti za postavljanje Kuće istarskih priča i legendi, a pripremila bi se i dokumentacija za uređenje pazinskog zvonika, kaže Krulčić.

U sklopu projekta KultourSpirit Istarska županija dužna je izraditi studiju integriranog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini koji će se moći preslikavati i na druge kulturne sadržaje u Istri, kaže Krulčić. Zaključio je i kako će revitalizacija kulturne baštine u središnjoj Istri doprinijeti još većem povećanju turističkih dolazaka i noćenja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.