Hrvatski radio

Radio Pula

Rezultati ankete o diskriminaciji osoba s invaliditetom

27.12.2013.

15:57

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Društvu distrofičara u Puli predstavljeni su rezultati istraživanja o diskriminaciji osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji u kojoj je sudjelovalo 375 ispitanika s različitim oblicima invaliditeta iz cijele Istre među kojima su i osobe s intelektualnim teškoćama.

Opsežni upitnik iznjedrio je niz vrijednih podataka koji će biti temelj za kampanju edukacije članova udruga s invaliditetom o tome što je diskriminacija i što mogu poduzeti da se zaštite, istaknuo je Davor Komar predsjednik Udruge distrofičara Istre, jedne od partnerskih udruga u ovom projektu. 

Ispitanici su iskazali povjerenje u udruge koje se bave njihovim problemima no svejedno, ističe Komar, nerijetko nisu i sami dovoljno angažirani u rješavanje teškoća na koje nailaze u svakodnevici. Rezultati istraživanja, kada budu obrađeni, koristit će se i u izradi Nacionalne i županijske strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2015. godine.

Inače, projekt je ostvarilo Društvo distrofičara Istre u suradnji s Hrvatskim pravnim centrom i partnerskim udrugama iz Vinkovaca i Varaždina a financira ga Europska unija. 

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.