Hrvatski radio

Radio Pula

RibAR – ribarsko digitalno okno

21.09.2022.

10:02

Autor: HRT

ribAR – ribarsko digitalno okno

ribAR – ribarsko digitalno okno

Foto: TZ Ližnjan / ustupljena fotografija

U Ližnjanu je predstavljen projekt tamošnje Turističke zajednice "ribAR – ribarsko digitalno okno". Temelji se na AR – augmented reality aplikaciji/proširenoj stvarnosti nadopunjenoj igrificiranom turom i pratećom brošurom kako bi mlađi posjetitelji upoznali ribarsku baštinu Ližnjana kroz edukaciju, igru i zabavu na njima blizak način.

Kako mobitelom krenuti u ribolov na blago? Turistička zajednica općine Ližnjan osmislila je aplikaciju u sklopu projekta "ribAR – ribarsko digitalno okno" koja posjetiteljima omogućava da uz pomoć likova ribara Bepa i šjore Marije prošeću ližnjanskom obalom i otkriju zanimljivosti o ribarskoj baštini Jugoistočne Istre.


Cilj projekta "ribAR – ribarsko digitalno okno" valorizacija je lokalne ribarske baštine i poticanje interesa za konzumacijom ribe. Projekt je inovativan i uključuje sve dobne skupine s naglaskom na najmlađe koji su sudjelovali u stvaranju proizvoda pa su za uspješnu realizaciju projekta bili vrlo važni lokalni partneri - Dječji vrtići "Bubamara" Ližnjan, Osnovna škola dr. Mate Demarina te učenici i učiteljice PO Ližnjan.


Projekt je prijavljen na natječaj FLAG-a Istarska batana u okviru Mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Istarska batana za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 234.734,62 kn, od čega je 234.229,54 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. 


Ližnjan je poznat po ribarskoj tradiciji koja seže u daleku prošlost što potvrđuje činjenica da su upravo na području Ližnjana odnosno na lokaciji Kargadur pronađeni najstariji primjerci udica na Jadranu, još iz doba neolitika. Imajući na umu tu dugu povijest smatrali smo da je interdisciplinarna interpretacija ribarske baštine neophodna kako bismo pokazali na koje su sve načine Ližnjanci živjeli s morem i od mora. Ribarstvo istovremeno predstavlja borbu za preživljavanje, izgradnju vlastitog identiteta, napredak te očuvanje prirodne raznolikosti morskog života.

Direktorica TZ Ližnjan Natali Palko Zirdum

ribAR – ribarsko digitalno okno - predstavljanje projekta

ribAR – ribarsko digitalno okno - predstavljanje projekta

Foto: TZ Ližnjan / ustupljena fotografija

RADIONICE I EDUKATIVNE AKTIVNOSTI - pripremne aktivnosti s malim kreativcima


Projekt je započeo u proljeće ove godine održavanjem edukativnih radionica za djecu školske dobi Područnog odjela Ližnjan Osnovne škole dr. Mate Demarina te za malene polaznike dječjeg vrtića Bubamara iz Ližnjana. Na radionicama je biolog Neven Iveša s pulskog Fakulteta prirodnih znanosti upoznao djecu s ribljim vrstama ovog područja, a saznali su puno i o lokalnom tradicionalnom načinu pletenja mreža te otkrivali tajne uspješnog ribarenja. Inspirirana temom tih edukacija djeca su stvorila radove čiji su se dijelovi uključili u aplikaciju kao i u knjižicu/brošuru analogne igre čime su dali značajan doprinos projektu i emotivno se povezali s baštinom svoga kraja.


APLIKACIJA ribAR - moderan okvir za pogled u prošlost


Besplatna aplikacija ribAR ima ulogu modernog okvira za jasno i detaljno gledanje u prošlost. Zahvaljujući funkcionalnosti proširene stvarnosti nakon preuzimanja na neki od mobilnih uređaja poput mobitela ili tableta koristi se poput okvira odnosno gleda se kroz ekran, a živopisni animirani likovi ribara Bepa i šjore Marije upoznaju korisnika s ližnjanskom ribarskom tradicijom kroz četiri godišnja doba na svakoj od važnih točaka.


Avantura za male i velike započinje na velikom molu, a sadržaj je podijeljen u četiri kategorije - "Podmorski Ližnjanci", "Nekad i sad", "Dječje mudrosti" i "Recepti" koje potiču interes, educiraju, zabavljaju te promiču lokalnu ribarsku tradiciju i gastronomiju. Posebno treba naglasiti da se prikazom recepata i interpretacijom konzumiranja ribe kroz povijest korisnici aplikacije potiču na uvrštavanje ribljih jela u svoje svakodnevne jelovnike.


BROŠURA RIBOLOV NA BLAGO - zaigrana knjižnica za baštinske istraživače


Digitalni sadržaj aplikacije ribAR komplementarno nadopunjuje brošura "Ribolov na blago" koja je osmišljena u suradnji s Ivom Silla, interpretatoricom baštine i autoricom pitalica i zagonetki o lokalnoj ribarskoj baštini i ribljim vrstama. Posjetitelji u uredu TZO Ližnjan mogu preuzeti besplatnu mini knjižicu i prateći upute koje sadržava krenuti u razgled određenih točaka usput bilježeći svoje doživljaje fotoaparatom ili kamerom mobitela. Fotografije će se objavljivati pod hashtagom #ribARliznjan, a oni koji sakupe fotografije sa svih točaka zaslužit će diplomu i titulu počasnih ribARa. Mini knjižica na 20-ak stranica prati vizualni identitet aplikacije pa i u njoj "glavne uloge" imaju simpatični ribar Bepo i njegova sumještanka šjora Marija.


Aplikacija i knjižica realizirane u sklopu projekta ribAR – ribarsko digitalno okno prevedene su na četiri jezika (hrvatski, engleski, njemački i talijanski) te predstavljaju nadogradnju postojećoj turističkoj ponudi odnosno motiv posjetiteljima da posjete općinu Ližnjan i izvan glavne sezone.


Projekt predstavlja direktorica TZ Ližnjan Natali Palko Zirdum.


˘

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Pulska noć

Pulska noć