Hrvatski radio

Radio Pula

Ribarski mrak doveo plivarice s Jadrana u Pulu

12.11.2015.

13:47

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usred smo ribarskog mraka koji je uz obale Istre doveo jata srdela, a za njima su stigli i brodovi s cijeloga Jadrana, od Istre, Kvarnera preko otoka do juga Dalmacije. Ulovi su dobri, ribari kažu ovo je jedan od boljih ribarskih škura.

U Pulskoj luci brod do broda. U njoj je trenutačno stacionirano četrdesetak plivarica. Pristigli su s cijele naše obale.

Plivaričaris cijelog Jadrana kreću se za srdelom pa su tako stigli do obala Istre. More je ohladilo, vrijeme je maglovito no uz bonacu ovih dana pruža dobre ulove.

Dragan Kolega, ribar iz Kalija, kaže da se srdela, primiče kraju. Ulovi su mješani, u mrežama je malo šaruna i najviše sardele. Zadvovoljni su noćašnjim ulovom, kaže da se noć isplatila.  

Noć se isplatitila i posadi broda Tureta. Iza njih je besana noć i ulovljenih 9 tona sitne plave ribe. Glavnina će srdele i inćuna otići u izvoz u Italiju, ostatak u domaće tvornice na preradu kaže Neven Lorencin iz Medulina. Kilogram srdele riboprerađivači otkupljuju  za 2,80 kuna, a u izvozu je 3,20kune. 

U predahu od izlova krpaju se mreže. Čini to i posada broda Laguna s otoka Ugljana.

Uz malo sriće bit će i dovoljo ulova za ovoga škura, koji će uz obale Istre potrajati još tjedan dana.

Više poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK