Hrvatski radio

Radio Pula

Riješeno pitanje odšteta vlasnicima vozila od naleta na divljač

07.08.2018.

13:54

Autor: Džana Banić

(foto: Ivica Galović/Pixsell)

(foto: Ivica Galović/Pixsell)

Foto: - / -

Lovačka društva mogu odahnuti jer je napokon riješen problem oko isplate odštete vlasnicima automobila koji su naletjeli na divljač, zbog čega je mnogima od njih prijetilo stavljanje "ključa u bravu".

Ministarstvo poljoprivrede, dogovorilo je s domaćom osiguravateljskom kućom policu na razini Hrvatskog lovačkog saveza iz koje će se isplaćivati štete na automobilima nastale u svim lovištima u zemlji. 

Regresni zahtjevi koje su osiguravateljske kuće imale prema lovačkim društvima zadnjih par godina posve su ispraznile njihove blagajne. Lovci su bili isključivi krivci za nastalu štetu, iako primjerice prometnice u lovištima uopće nisu u njihovoj nadležnosti. Takvo je stanje bilo neodrživo, ocjenjuje predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Gracijano Prekalj. Stoga lovci pozdravljaju dogovor oko jedinstvene godišnje police vrijedne 25 milijuna kuna.

Lovci očekuju kako će s osiguravatelj, jer mu je to u interesu, pobrinuti da se ujednači sudska praksa na koju se lovci već godinama žale, kaže Prekalj.

Sve to stvorilo je financijsku ugrozu lovačkih društava pa je i u Istri nekima prijetila blokada računa. Ova jedinstvena polica osiguranja, na tragu je onoga kako je ovaj problem uspješno riješen u nekim europskim zemljama. Očekuje se stoga kako će i kod nas pridonijeti održivosti koncesija i zakupa prava lova u našim lovištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.