Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinj će ponovno graditi POS-ove stanove

24.10.2017.

15:52

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinju su odlučili ponovno graditi stanove kroz program društveno poticane stanogradnje. Nedavno je provedena anketa koja pokazala da je za kupnju takvih, prema cijenama znatno povoljnijih stanova, veliko, pa su u tijeku pripreme projekata i pregovori s Agencijom za promet nekretninama.

Rovinj se poticanoj stanogradnji vraća nakon gotovo deset godina od posljednje izgrađenje tzv. "Čačičevih stanova" u naselju Štanga. U stanove kupljene po povoljnijim cijenama tada je uselilo trideset obitelji. Onda je uslijedio zastoj koji je bivši gradonačelnik Giovanni Sponza obrazlagao nezadovoljstvom što su neki vlasnici ubrzo preprodavali stanove po daleko višim cijenama. Kako su tržišne cijene stambenih kvadrata u Rovinju među najvećima u zemlji, zanimanje za kupnju stanova građenih prema sustavu društveno poticane stanogradnje je veliko, osobito među mladim obiteljima. Pokazali su to rezultati nedavno sporevedene aknkete na koju se javilo dvjestitinjak obitelji. Grad je već otprije osigurao zemljište, kazao je ovim povodom gradonačelnik Marko Paliaga. Gradit će se u blizini postojećih "Čačićevih stanova", odnosno triju POS-ovih zgrada u naselju Štanga. U međuvremenu provest će se natječaj prema bodovnoj listi i kriterijima koje za korisnike takvih stanova propisuje država a cijena će se kretati između tisuću i dvjesto do tisuću i četiristo eura po metru površine. Izgradnja dvadesetak novih stanova po programu poticane stanogradnje trebala bi započeti za oko godinu dana. 

Poslušajte prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.