Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinj planira urediti južnu gradsku luku

04.01.2017.

10:53

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od dva desetljeća u Rovinju planiraju urediti južnu gradsku luku kako bi osigurali dovoljno komunalnih vezova za tamošnje vlasnike plovila. 2017.-ta bit će, čini se prekretnica na tom dugom putu do nove luke.

Rovinjska luka Andana s brodicama poredanim i u pet redova odavno je premala za sve zainteresirane vlasnike plovila. Na listi čekanja na vez, u Lučkoj upravi godinama se nalazi više od dvjesto zahtijeva. Posljednjih mjeseci situacija je dodatno pogoršana nakon što su zbog rekonstrukcije ACI-jevu marinu u Rovinju morala napustiti sva plovila. Tako je pretrpana rovinjska luka nerijetko pravi izazov za vlasnike plovila.

Trajno rješenje problema komunalnih vezova u Rovinju je izgradnja južne gradske luke Katarine. Odgovorni kažu kako su na korak do građevinske dozvole. Gotova je sva projektna dokumentacija i studije vezane za morski dio luke. Planovi za novu luku financirani su zahvaljujući Adrimob projektu, a europskim sredstvima u Rovinju se nadaju i za izgradnju luke. 

U lučkoj upravi planiraju urediti i manju luke za dvjestotinjak komunalnih vezova na sjevernoj strani grada u dijelu uvale Valdibora. Ispod tzv.starog mandrača Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju dr. Martin Horvat.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.