Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinj - turistički rekorder

07.07.2015.

12:31

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zrakom, kopnom ili morem u Rovinj gosti stižu. U turističkoj zajednici ne sumnjaju da će i ove godine premašiti tri milijuna noćenja i ponovno se okititi titulom hrvatskog turističkog rekordera.

"Volimo boje Rovinja, plaže su lijepe, sviđaju mi se zgrade staroga grada, njegove ulice", tako priča mladi Nizozemac koji je u Rovinj stigao sa suprugom i trogodišnjom kćerkom. Obišli su gotovo cijelu Istru. Planiraju doći i dogodine.  Rovinj koji je već nekoliko godina istarski i hrvatski rekorder po turističkim rezultatima trenutačno bilježi još malo bolju žetvu, kaže direktorica turističke zajednice Odete Sapač. Tijekom prvih šest mjeseci ostvarili smo više od 900 tisuća noćenja.

Sve više dolaze i Britanci, uglavnom avionima. Njima međutim nedostaju bolje autobusne veze između gradova u Istri jer se zbog drukčije vožnje teško odlučuju na rent a car. Zbog bolje povezanosti pulske Zračne luke s europskim gradovima sve su brojniji i Skandinavci. Više je i Mađara, a i gosti iz daleke Koreje otkrivaju Rovinj.

Za glavnu sezonu i podsezonu buking je dobar kaže direktorica rovinjske turističke zajednice Odete Sapač. Sve tamo do u kasnu jesen. A za razliku od prošlogodišnjeg kišovitog, od ovogodišnjeg srpnja očekuju puno.

Prošloga tjedna u Rovinju je otvoren obnovljeni hotel Adriatik. Najstariji je to hotel u Rovinju. Smješten na samom ulazu u gradsku povijesnu jezgru, premda nevelik, predstavlja značajan doprinos turističkoj ponudi. To je još jedan u nizu hotela turističke tvrtke Mastre.

Na rivi, preko puta hotela Adriatic nalazi se ured lučke uprave gdje smo ravnatelja Donalda Schiocija pitali o ovogodišnjim dolascima brodova na kružnim putovanjima. Naime ,Rovinj iz godine u godinu privlači sve više kruzera i jedino je turističko središte u Istri koji na tom planu bilježi stalni rast.

Do kraja sezone u rovinjsku luku uplovit će stotinjak brodova na kružnim putovanjima. Pokazalo se međutim da im ne nudimo dovoljno, osobito originalnih suvenira. 

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.