Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinjska regata tradicionalnih plovila

15.06.2015.

13:22

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu programa Eko muzeja 'Kuća o batani' u rovinjskome akvatoriju održana je deseta regata barki-jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom.

Njegovanje pomorske baštine i očuvanje tradicionalne brodogradnje najvažniji je cilj djelovanja Eko muzeja kuća o batani, a ista ideja vodila nas je i prilikom odluke o održavanju regate barki jedrilica, kaže koordinator manifestacije rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin. Kad smo sve započeli prije deset godina, batane su bile gotovo nestale iz rovinjske, a i iz ostalih istarskih luka. Više nije bilo ni tradicionalnih jedara.

Sinoć je započela i uobičajena ljetna gradnja nove batane na rivi, otvorene su izložbe posvećene malim brodicama i jedrima i dosadašnjem predstavljanju Hrvatske na festivalu mora i mornara u Francuskoj. Današnja regata na kojoj je sudjelovalo četrdesetak brodica iz hrvatskih i talijanskih sjevernojadranskih luka održana je uspješno unatoč prilično nepovoljnom vjetru.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.