Hrvatski radio

Radio Pula

Rujanske svečanosti u Pazinu

08.09.2023.

11:31

Autor: HRT

Rujanske svečanosti

Rujanske svečanosti

Foto: Grad Pazin / ustupljena fotografija

Grad Pazin tijekom mjeseca rujna obilježit će 80. obljetnicu povijesnih Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Ovogodišnji program Rujanskih svečanosti održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uz suorganizatore Istarsku županiju, Pučko otvoreno učilište u Pazinu te Turističku zajednicu središnje Istre. 

Program Rujanskih svečanosti koncipiran je prema Odlukama, sa središnjim događanjem 13. rujna kada će se u Spomen domu sjedinjenja i slobode, koji simbolizira upravo ta povijesna događanja, održati Svečana sjednica Grada Pazina kojoj će prisustvovati i predsjednik Zoran Milanović.


Program započinje u subotu 9. rujna polaganjem vijenaca povodom Dana općenarodnog ustanka u Istri. Istog dana, u Parku istarskih velikana bit će prezentirani QR kodovi postavljeni na 14 bisti i Spomeniku oslobođenja Istre. Tekstovi za biste, čiji su autori prof. Josip Šiklić, povjesničar i Marija Ivetić, muzejska savjetnica, oblikovani su kao svojevrsni katalog izložbe na otvorenom. Za svaku bistu tekst se sastoji od naslova (ime i prezime autora i ime osobe čija je bista), biografske natuknice, opisa biste i kratke biografije autora biste. Gradske udruge u suradnji s dječjim vrtićem i školama organizirat će upoznavanje djece s pazinskim velikanima.


Središnja događanja sljedeće subote bit će u holu pazinskog Spomen doma gdje će se najprije u 19 sati na inicijativu Saveza udruge antifašista Istarske županije otkriti spomen ploča Ljubi Drndiću - Vladlenu, a pola sata nakon toga, otvara se i izložba SLOBODA NARODU! anatifašizam u Istri u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Riječ je o izložbi koja kronološkim slijedom, kroz sedam tematskih cjelina, prati politička zbivanja u Istri od raspada Austro-Ugarske Monarhije i talijanske okupacije (krajem 1918.) do Pariške mirovne konferencije (1947.). Izložbu je moguće razgledati do 10. listopada 2023. godine u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode.


U srijedu, 13. rujna, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, bit će predstavljena knjiga „Zapisnici sjednica Oblasnog odbora za Istru (1943 – 1945) 1945 – 1947“. Publikaciju će predstaviti autori dr. sc. Vedran Dukovski, uz Gordana Grzunova, prof., te prof. dr. sc. Igor Duda, kao recenzent te Mirela Mrak Kliman ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu koji je ujedno i izdavač.


Petak, 15. rujna rezerviran je za koncerte u Parku istarskih velikana – „Rujan u parku“. Upravo uz lokaciju fontane nastupit će Gordan Gregurović i Zlatko Crnković, dok je subota rezervirana za zagrebačke goste Elitu&Paola. Svi koncerti su besplatni.


U petak, 22. rujna započinje jubilarni 50. pazinski memorijal na temu „Grad Pazin u prošlosti i sadašnjosti“ u koncertnoj dvorani Spomen doma sjedinjenja i slobode. Organizatori su Katedra čakavskog sabora za povijest Istre i Državni arhiv u Pazinu.


I ove godine Pučko otvoreno učilište svojim posjetiocima nudi zanimljiv program upravo u sklopu Rujanskih svečanosti – pa neki su i tematski vezni za povijesne događaje u Istri.


Program započinje projekcijom filma „Zemlja ognja“, redatelja Mladena Đakovića i producenta Snaela Isanovića s kojima će nakon projekcije biti nastavljen razgovor. Radi se o dokumentarno-igranom filmu o nacističkim zločinima u Istri. Film je vremenski smješten u razdoblju od jeseni 1943. do ljeta 1944. godine, kada je Istra gorjela u nacističkom plamenu, film donosi niz svjedočanstava preživjelih koji se prisjećaju stravičnih događaja koji su obilježili istarsku, ali i svjetsku povijest. Slojevitu priču pripovijedaju mnogi svjedoci, a projekcija filma održat će se na otvorenom u četvrtak, 14. rujna u parku zgrade starog vrtića u ulici Družbe Sv. Ćirila i Metoda 1. Ulaz na projekciju je besplatan.


U petak, 15. rujan na kazališne daske koncertne dvorane Spomen doma sjedinjenja i slobode stiže predstava Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula „Potplaćeni! Ne plaćamo!“, Darija Foa u produkciji Čakavske scene Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i u režiji Patrika Lazića. Cijena karte je 8,00 € i mogu se nabaviti u sustavu Entrio ili u Caffe bar „Epulon“ u Pazinu.


Najavljen je i koncert vokalista „A_live/A_ strana“. Za utorak, 19. rujna s početkom u 20:00 sati – također u koncertnoj dvorani Spomen doma sjedinjenja i slobode. Nastupit će 11 mladih i talentiranih glazbenika, među kojima i Pazinjanka Iva Gortan.  Karte za koncert su u prodaji od danas po cijeni od 10,00 € putem sustava Entrio ili u Caffe bar „Epulon“ u Pazinu.


Za ljubitelje sporta, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina pripremila je sportski program - od tradicionalnih košarkaških, nogometnih, odbojkaških, boćarskih turnira pa do pješačenja za cijelu obitelj, utakmica u daljinskom jahanju, nordijsko hodanje pa do off road utrka. Detaljnija satnica sportskog rujna u Pazinu dostupna je na službenoj web stranici Grada Pazina i Zajednice sportskih udruga.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.