Hrvatski radio

Radio Pula

S devet novih slučajeva Istra broji 94 pozitivnih osoba na koronavirus

28.08.2020.

08:45

Autor: Snježana Kralj, Mauro Giorgi

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Foto: - / -

Jutros su javili iz Stožera civilne zaštite Istarske županije da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 472 uzoraka briseva (330 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba.

U 6 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznatih pozitivnih osoba. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije dok je za 1 osobu u tijeku epidemiološka obrada.
 
Trenutno je 94 aktivnih COVID-19 pozitivnih, a u mjerama samoizolacije nalazi se 312 osoba.

Danas je drugi najgori dan od početka epidemije koronavirusom - od jučer se zarazilo 357 osoba. Tri su osobe umrle i to u Zadru, Vinkovcima i Splitu, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
Prema broju novozaraženih, rekorder je i dalje Splitsko-dalmatinska županija. Slijede Zagreb i Zadar, a u vrh se popela i Brodsko-posavska županija koja je dojavila dosad najveći dnevni rast - 27 novozaraženih.

Zbog porasta broja zaraženih, reagirale su još dvije članice Europske unije. Danska nas je stavila na narančasti popis i preporučila putovanja u Hrvatsku samo ako je nužno. Slovačka nas od 2. rujna dodaje na crveni popis, na kojem su, među ostalima, Francuska i Španjolska. A kako bi zaustavila širenje virusa, Poljska od idućeg mjeseca zabranjuje letove iz 50-ak zemalja. Među njima je i Hrvatska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.