Hrvatski radio

Radio Pula

S izazovima pandemije suočava se 7000 OPG-ova u Istri

31.03.2020.

16:18

Autor: Klara Dujmović

foto: Mauro Giorgi /HRT

foto: Mauro Giorgi /HRT

Foto: - / -

Svoje proizvode ne mogu prodavati na kućnom pragu ili na zelenim tržnicama. Pronašli su novi način prodaje, a u Puli su, nakon što su kratko bile zatvorene, svoja vrata ponovno otvorile specijalizirane trgovine koje rade u gradskoj tržnici. Detaljnije u prilogu Klare Dujmović.

-

Pulska zelena tržnica i ribarnica ne rade. U zgradi tržnice ponovno su otvorne specijalizirane trgovine, uglavnom one koje prodaju meso, mliječne prerađevine i jaja. U zgradi najviše može biti 10 kupaca isovremeno, međusobno moraju biti udaljeni dva metra, a da se te mjere poštuju brinu zaštitari. 
 
Otvorena su prodajna mjesta u krugu gradske tržnice, pa tako Luka Jelenić ponovno nudi suhomesnate proizvode iz obiteljske pršutarne. Strogo se pridržava svih uputa županijskog Stožera civilne zaštite o načinu prodaje i skraćenom radnom vremenu. 
 
Korona virus zatvorio je pulsku zelenu tržnicu. No, kupci do povrća i voća mogu jednim klikom miša. Mnoga obiteljska poljoprivredna gospodartsva svoje proizvode prodaju putem društvenih mreža. Dvadesetak je njih pokrenulo virtualnu tržnicu nazvanu Lokalitet. Ujutro primaju narudžbe, a popodne ih dostavljaju na kućne adrese na području Pule i Rovinja ističe Blanka Sinčić Pulić, pokretačica ove tržnice.
 
Vedran Aničić više ne može pordavati med na kućnom pragu. Sada ga prodaje putem virtualne tržnice, uglavnom domaćim kupcima.
 
Poljoprivrednici su pokazali da mogu brzo reagirati i prilagoditi se novim uvjetima poslovanja. No, prodaja putem virtualnih tržnica ili interneta samo će ublažiti ovaj udarac. Konkretnu pomoć, ipak, očekuju od županije ili države.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.