Na skupu hrvatskih tehnologa u pekarskoj industriji "Brašno Kruh", koji se ovog tjedna održao u Opatiji, govorilo se i o smanjenju soli u pekarskim proizvodima. Doprinos je to pekarske industrije petogodišnjem strateškom planu Ministarstva zdravlja u borbi protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli.
Istraživanje što ga je prije četiri godine provela Hrvatska agencija za hranu pokazalo je kako je prosječni dnevni unos soli u Hrvatskoj od 11 do 13 grama a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je upola manje - od 5 do 6 grama. Dobar dio tog "viška" soli nalazi se u kruhu. Srećom u toj se proizvodnji, za razliku od mesne ili mliječne, ona može najlakše reducirati, kaže Andrea Gross Bošković ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.
Sol kruhu daje okus koji volimo a cilj je strateškog plana da se s vremenom naviknemo na okus istog proizvoda ali s manjom količinom soli. No, dok se količina soli u pekarskim proizvodima idućih godina ne svede na prihvatljivu razinu, valja imati na umu da ćemo sa svega 4 kriške kruha unijeti polovicu preporučene količine soli za cijeli dan.
Više u tonskom prilogu.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.