Hrvatski radio

Radio Pula

Sačuvajmo ekosustave Jadranskog mora aktivnim sudjelovanjem

31.01.2021.

08:49

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Projektom "Sačuvajmo Ekosustave Jadranskog mora Aktivnim Sudjelovanjem" (SEAS) želi se doprinijeti očuvanju bioraznolikosti ekosustava našeg Jadranskog mora, odnosno biljnog i životinjskog svijeta u moru.

Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SUNCE, a partneri na projektu su Zelena Istra, WWF Adria, Urbanex d.o.o. i University of South-Eastern Norway (USN).

More i obala danas su izloženi brojnim pritiscima rastućih ekonomskih sektora, odnosno ljudskih aktivnosti (kao što su: ribarstvo, turizam, gradnja i dr.). S obzirom da je upravljanje morem i obalom podijeljeno između više različitih tijela, potrebno je koordinirati, odnosno uskladiti njihovo djelovanje, u svrhu što bolje i ažurnije zaštite mora i obale. Uz to, nužno je poboljšati postojeći zakonodavni okvir koji uređuje tu materiju te ojačati sudsku praksu, odnosno potaknuti upravna i sudska tijela da razmišljaju i djeluju intenzivnije u zaštiti morskog okoliša bez kojeg nema ni života na zemlji.

Projektom se planira poticanje donošenja novih zakona i politika i provođenje dodatnih istraživanja i analiza, u svrhu jačanja znanja koja će se koristiti za bolju zaštitu morskog okoliša. 

Planirane projektne aktivnosti ukazuju na potrebu održivosti upravljanja i djelovanja kroz zagovaranje uspostave koordiniranog sustava upravljanja, donošenja politika, odluka i akata temeljenih na načelima održivosti, poticanja uključivanja javnosti u procese donošenja odluka i dokumenata te osvještavanja potrebe za aktivnim građanskim angažmanom u zaštiti morskog okoliša. Uspješnom provedbom projektnih aktivnosti osigurat će se korak dalje prema uspostavi održivog suživota s prirodom o kojem ovisi naša budućnost i budućnost našeg planeta. U vremenu krize uzrokovane virusom Covid-19, vjerujemo da smo ovog svjesniji nego ikad prije.

Razdoblje provedbe projekta: 1. siječnja 2021. – 31.prosinca 2022.

Ukupna vrijednost projekta: 166.497,90 € od čega je 149.848,11 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Koordinatorica projekta - Irena Burba/Zelena Istra

Irena Burba/Zelena Istra (Foto: kolaž/snimke zaslona)

Irena Burba/Zelena Istra (Foto: kolaž/snimke zaslona)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.