Hrvatski radio

Radio Pula

13:18 / 28.10.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Samostalna izložbe Eugena Borkovskog

Foto: dio plakata/ustupljena fotografija/HDLUI

Foto: dio plakata/ustupljena fotografija/HDLUI

Foto: - / -

U 19 sati, u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre u Puli bit će otvorena samostalna izložba člana HDLU-a Istre Eugena Borkovskog pod nazivom "Tragovi". Izložbu će otvoriti prof. dr. sc. Nataša Lah.

Eugen Borkovsky Vodopivec, rođen je u Opatiji. Likovne umjetnosti studirao u Rijeci. Završio Seminar pisanja o suvremenoj umjetnosti na Zavodu za suvr. umj. u Ljubljani (Slo). Ima status samostalnog umjetnika (skulptor i likovni kritičar), HZSU Zagreb. Bavi se suvremenom likovnom praksom i likovnom kritikom te grafičkim i web dizajnom i heraldikom. Objavio više od 500 informativno publicističkih radova iz područja likovnih umjetnosti. Od 1999. vodi Gradsku galeriju Fonticus Grožnjan. Inicirao je osnivanje neformalne asocijacije: Koordinacija HDLU-ova Hrvatske, za obranu digniteta i prava samostalnih umjetnika. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Obavljao funkciju predsjednika HDLU Rijeka. Sudjelovao kao sudionik ili organizator mnogih stručnih simpozija, lik. kolonija i radionica u domovini i inozemstvu. Član je HDLU Istre, HDLU Rijeka, ULPUH-a, HZSU-a, Društva muzealaca i galerista Istre. Kustosirao više od 90 kolektivnih, selektiranih, tematskih likovnih projekata u domovini i inozemstvu. Autor je reljefa i postava Heraldičke zbirke Grožnjan. Predstavljao se s nekoliko ciklusa likovnih radova (Arboreusi, Arhitektura iluzije, Poroznom stoljeću, Bića, Labirint, Nakupine samoće, Krletke, Murva, Arboreusi nove generacije, Fraktalne formacije I. II. itd). Priredio skoro stotinu samostalnih i sudjelovao na mnogo skupnih izložbi. Svojim radovima učestvovao na nekoliko međunarodnih žiriranih likovnih smotri. Pored brojnih izložbi u Hrvatskoj, Borkovsky je svoje radove predstavio u: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Tajlandu… Od 1989. godine živi u središnjoj Istri. 

Snimke otvorenja i postava izložbe bit će dostupne na internetskim platformama HDLU-a Istre.
 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.