Hrvatski radio

Radio Pula

Sanacija komunalnog odlagališta Donji Picudo - istok kraj Umaga

24.11.2015.

11:59

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu mega projekta 'Smart city - green city 2010. - 2020.' vrijednog 50 milijuna eura koji se sastoji od projekata plinofikacije, održivog gospodarenja otpadom i zaštite otpadnih voda u Umagu je krajem prošle godine otvorena sortirnica i pretovarna stanica otpada.

Time je omogućen daljnji korak, pokretanje sanacije odlagališta komunalnog otpada na lokaciji "Donji Picudo-Istok" 6 km od Umaga.

Za tu je namjenu Ministarstvo zaštite okoliša Gradu Umagu odobrilo 17,2 milijuna kuna, a sradstva su osigurana iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time je Umag postao prvi grad u Istri koji je dobio više od 17 milijuna kuna za sanaciju odlagališta neopasnog otpada rekao je Krešimir Vedo, predsjednik uprave komunalnog poduzeća 6. maj iz Umaga.

Radovi bi trebali početi početkom sljedeće godine, znači prvi ili drugi mjesec. Radovi moraju obavezno biti gotovi u sljedećoj godini pošto tu korisdtimo sredstva iz europske perspektive 2007. - 2013. koja se mogu maksimalno koristiti do kraja 2016. godine i što je naravno jedan veliki dobitak za grad.

Odlaglište 'Donji Picudo - istok' obuhvaća poršinu od 3,7 hektara na kojoj je u dvadesetak godina prikupljeno i odloženo 341 tisuća tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada. Provedbom postupka sanacije odlagališta prvog takve vrste u Istri uvelike će se smanjiti negativi utjecaji otpada na okoliš i zdravlje građana Umaga, a samo će se odlagalište dovesti u stanje prihvatljivo za okoliš. 

Sav otpad s područja Umaga neće se zadržavati, nego će se voziti u Kaštijun, a ono što je ostalo će se sanirati odnosno napraviti će se zeleni park, rekao je Vili Basabese, gradonačelnik Umaga.

Kaštijun u Istarskoj županiji drugi je izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj od 13 previđenih i trenutačno je u probnom radu. Pokrivat će potrebe cijele Istre i gotovo 210 tisuća stanovnika.

Više možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.