Hrvatski radio

Radio Pula

Sastanak 4 župana

13.03.2015.

13:53

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O teritorijalnom preustroju Hrvatske razgovaralo se danas u Puli. Ovdje su se susrela četvorica župana Istarske, Primorsko-goranske, Varaždinske i Međimurske županije. Žale se da ih o preustroju nitko ništa ne pita i vape za decentralizacijom.

Tri župana i jedan zamjenik župana, tri HNS-ovca i jedan IDS-ovac ne pristaju na preustroj u kojem će nestati njihove županije. Slažu se da je novi ustroj lokalne samouprave potreban, pače neophodan, ali ne sada i odmah i ne baš u njihovoj županiji. 

Četvorica župana pozivaju vladu neka izađe sa službenim prijedlogom teritorijalnog preustroja, kako bi znali na čemu su. Na primjedbu da je to i doslovno njihova vlada, jer sva četvorica formalno dolaze iz stranaka Kukuriku koalicije, mudro odgovaraju da oni nisu politički nego predstavnici svih građana. 

Primorsko-goransku županiju danas je u Puli predstavljao zamjenik župana Komadine, HNS-ovac Marko Boras Mandić, pa se na kraju nameće zaključak kako HNS i IDS uopće ne sudjeluju u kreiranju novog teritorijalnog ustroja Hrvatske.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.