Hrvatski radio

Radio Pula

Sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova

16.09.2022.

15:46

Autor: HRT

Sastanak Zdravih gradova u Puli

Sastanak Zdravih gradova u Puli

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

15. i 16. rujna 2022. godine u Puli je u hibridnom formatu održan 27. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova u organizaciji Hrvatske mreže Zdravih gradova i domaćina Grada Pule, Istarske županije te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 U ime Grada Pule poslovnom sastanku su prisustvovale zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.


Sastanak je otvorila zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić pozdravivši sve prisutne u ime Grada Pule te izrazila zadovoljstvo da je ove godine Pula domaćin poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova.


- Bolje zdravlje možemo postići zajedničkim naporima pojedinaca i skupina koje žive u gradu. Važno je potaknuti građanstvo na aktivno uključivanje u sve aktivnosti u gradu, a koje imaju ili mogu imati utjecaj na zdravlje. Važnu ulogu imaju i gradske vlasti pri donošenju političkih odluka koje utječu na zdravu sliku grada. Zdravi grad treba biti grad za sve svoje stanovnike, socijalno osjetljiv grad - rekla je zamjenica Močenić te dodala da vjeruje da će se tijekom sastanka razmijeniti primjeri dobre prakse, dobiti neke nove spoznaje i donijeti zaključci kako unaprijediti lokalnu zajednicu po pitanju zdravlja i socijalne zaštite.


Tema prvog dana sastanka bila je Zdravlje i socijalno blagostanje, siromaštvo – kako ga spriječiti i liječiti. Kroz svoja izlaganja temu su obrazlagale državna tajnica Marija Pletikosa i Milena Koren, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa svojim izlaganjem Siromaštvo i socijalna isključenost – novo programsko razdoblje i strateški okvir, potom Nino Žganec, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu na Studijskom centru socijalnog rada kao i izvanredna profesorica s istog fakulteta, dr.sc. Olja Družić Ljubotina. Svoja su izlaganja imali prilike predstaviti i predstavnici Grada Zagreba, Grada Poreča, Grada Rijeke, Udruge Novi put iz Varaždina, Centra za beskućnike Karlovac, Grada Dubrovnika, predstavnica Crvenog križa Međimurske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.


Drugi dan poslovnog sastanka bio je rezerviran za prikaz modela dobre prakse domaćina gdje su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula održale prezentaciju Od ceste do stana – socijalno inovativni modeli u sklopu koje su predstavile model Housing first. Tako se nastavlja priča Grada Pule koji prvi u Hrvatskoj prezentira i planira uvođenje Housing first modela odnosno zbrinjavanje najsiromašnijih od siromašnijih.


Koordinatorica Humanitarne mreže Grada Pule, ujedno i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula, Jasna Vekić predstavila je rad mreže i rad udruga koje zajednički djeluju na području Pule i okolice te pomažu socijalno ugroženim i isključenim kategorijama građana.


Prikaze dobre prakse na području Pule i Istarske županije imali su prilike izložiti i Danijela Lazarić Zec ispred Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije s temom Socijalne odrednice zdravlja – pokazatelji za grad Pulu i Istarsku županiju, Varja Bastianić iz Udruge Institut, Ozren Catela ispred Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Đina Šverko ispred Sindikata umirovljenika Hrvatske – Županijskog povjerenstva Istarske županije, te Borjan Batagelj ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina.


Završni dio sastanka bio je predviđen za temu Podrška samostalnom življenju u zajednici kroz pet tema predstavnika Grada Zagreba, Osječkog centra za inkluziju, Grada Rijeke, Udruge Frendofon iz Karlovca te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je govorila o Podršci samostalnom življenju u zajednici kroz unaprjeđenje prava i razvoj usluga za osobe s invaliditetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.